Jean Valvis, cercetat de procurorii elvetieni pentru vanzarea Dorna catre Coca Cola si Lactalis

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 08:17
5310 citiri
Jean Valvis, cercetat de procurorii elvetieni pentru vanzarea Dorna catre Coca Cola si Lactalis
Valvis a pus bazele companiei producatoare de apa minerala Dorna Apemin in 1994

Tranzactiile prin care omul de afaceri Jean Valvis a vandut Dorna Apemin si Dorna Lactate catre companiile Coca Cola si Lactalis, sunt cercetate de procurorii elvetieni, fiind obiectul unei expertize contabile analizate in cadrul audierii de la sfarsitul lunii august.

In prezent, sunt in derulare in Elvetia actiuni judiciare care urmeaza plangerii penale formulate de avocatii familiei Bertschmann impotriva lui Jean Valvis, pentru o serie de infractiuni economice care au condus la prejudicierea uneia dintre cele mai importante familii elvetiene cu peste 40 milioane euro, conform societatii de avocatura bwsp Hammond Bogaru & Asociatii.

Expertiza a fost finalizata si a fost depusa la dosarul de urmarire penala pe termenul din 27 august, si urmeaza a fi analizata de catre procurorul de caz, impreuna cu toate actele si declaratiile din dosar.

"Datele expertizei furnizate in cadrul anchetei genereaza ipoteza ca Jean Valvis a derulat in perioada 1998 - 2007, operatiuni economice care au avut in mod clar drept scop prejudicierea principalului sau partener de afaceri, Hans Bertschmann", au declarat avocatii Thierry Ador, Timothee Bauer si Oana Halaucescu.

"Majorarile succesive de capital, de pilda, in cazul societatii Dorna Lactate, au urmarit diluarea participatiei dlui. Berstschmann. Insa o crestere de capital care nu este urmata de cresterea proportionala a actiunilor tuturor actionarilor conduce la o diminuare economica. Iar societatea a fost vanduta la un pret fabulos imediat (la mai putin de un an) dupa ce i s-a prezentat lui Bertschmann ca fiind, in mod surprinzator, aproape de faliment", au mai precizat avocatii citati.

Plangerea penala, depusa de mostenitorii lui Hans Berstschmann

Mostenitorii omului de afaceri elvetian Hans Bertschmann au formulat o plangere penala impotriva lui Jean Valvis pentru infractiunile de inselaciune, abuz de incredere si gestiune frauduloasa, a anuntat bwsp Hammond Bogaru & Asociatii.

Plangerea a fost depusa, in luna aprilie, de Madeleine si Caroline Bertschmann, Veronique Barrelet si Patrick Bertschmann.

Cazul se afla acum in etapa procedurii prealabile si are urmatorul termen pe 28 octombrie cand procurorul de caz ar putea dispune inceperea urmaririi penale a lui Jean Valvis.

Ce a vizat expertiza in cazul Dorna

Expertiza a avut mai multe obiective, printre se numara estimarea sumelor de bani investite de catre Hans Bertschmann in proiectele comune cu Jean Valvis, descrierea investitiei in Dorna Apemin si Dorna Lactate, evaluarea consecintelor financiare rezultate din cresterile succesive de capital in Dorna Lactate SA, precum si evaluarea consecintelor financiare rezultate din compensarea comisioanelor privind Alstom si Alcatel, conform informatiilor furnizate de BWSP Hammond Bogaru & Associates.

"Din opinia expertului rezulta ca, in urma investitiilor efectuate de catre Hans Bertschmann pe parcursul anilor 1995 - 2007, a suferit o pierdere de 3,8 milioane de franci elvetieni. In ceea ce priveste clauza de neconcurenta in valoare de 10 milioane de dolari, cuprinsa in actele de vanzare ale Dorna Apemin catre Coca Cola, din anul 2002, in opinia expertului, aceasta suma ar fi trebuit sa fie impartita intre Jean Valvis si H. Bertschmann, in cote de 60% pentru Valvis, respectiv, 40% revenindu-i lui Bertshmann.

Chiar daca Jean Valvis ar fi fost indrituit sa primeasca o suma mai mare pe aceasta clauza, conform calcului efectuat de expertul contabil, H. Bertschmann ar fi trebuit sa incaseze cel putin suma de 4,3 milioane de dolari. Expertul contabil presupune ca aceasta suma a fost insusita personal de Jean Valvis", sustin avocatii BWSP Hammond Bogaru & Associates.

In ceea ce priveste Dorna Lactate (LaDorna), conform BWSP Hammond Bogaru & Associates "din cuprinsul unui document reprezentand o scrisoare adresata de Jean Valvis catre brigada financiara, la data de 5 februarie 2010, rezulta ca majorarea de capital a Dorna Lactate SA a antrenat o diminuare a participatiei lui Hans Bertschmann, care a ramas in anul 2007 cu un actionariat de 6,58% din totalul de 33,58%, cat detinea la nivelul anului 2005.

Evaluand pierderea suferita de Hans Bertschmann, expertul arata ca, desi, Jean Valvis a cumparat de la mostenitorii lui Hans Bertschmann participatia de 6,58% din Dorna Lactate pentru un pret de 1 milion de franci elvetieni, e posibil ca societatea sa fi fost vanduta la un pret de 54 de milioane euro, astfel cum reiese din declaratia unuia dintre actionarii Lactalis. Asadar, familia Bertschamann a fost prejudiciata cel putin cu suma de 4,7 milioane de euro."

"Expertul explica pretul de vanzare a Dorna Lactate catre Lactalis considerand ipoteza in care aceasta a fost vanduta la valoarea avuta inaintea diminuarii valorii nominale a actiunilor, respectiv, de 30,62 lei/actiunea, fata de 1 leu/actiune la nivelul anului 2008.

Daca nu ar fi existat majorarea de capital a Dorna Lactate, Hans Bertschmann ar fi trebuit sa detina aproximativ 2 milioane de actiuni, avand o valoare de 58 milioane lei", conform BWSP Hammond Bogaru & Associates.

Infractiunile "gulerelor albe" sunt tentante pentru cei cu pozitie in firma

"Astfel de mecanisme financiare si de business sunt extrem de tentante cand ai o pozitie de actionar majoritar si administrator in cadrul unei societati comerciale. Avocatii specializati in domeniul cazurilor de white collar crime, asa numitele infractiuni ale 'gulerelor albe', sunt familiarizati cu aceste mecanisme", a declarat avocatul Christian Bogaru, Managing Partner bwsp Hammond Bogaru & Asociatii.

Conform acestuia, astfel de cazuri pot genera riscuri enorme, iar asumarea acestora poate avea chiar si implicatii penale majore.

Tranzactia Coca-Cola-Valvis, una dintre cele mai mari din industria alimentara

Valvis a pus bazele companiei producatoare de apa minerala Dorna Apemin in 1994, care detinea marcile Dorna, Izvorul Alb si Poiana Negri.

Tranzactia dintre gigantul american Coca-Cola si omul de afaceri Jean Valvis, parafata in vara anului 2002, era considerata, la acea data, una dintre cele mai mari tranzactii din industria alimentara. Vanzarea apelor Dorna catre Coca-Cola a implicat in jur de 40 de milioane de euro, potrivit estimarilor de la acea data.

De asemenea, in aprilie 2008, Jean Valvis a vandut afacerea cu lactate Dorna catre grupul francez Lactalis, intr-o tranzactie evaluata intre 70 si 90 de milioane de euro.

Jean Valvis investeste in energie "verde"

Recent, omul de afaceri Jean Valvis a anuntat ca investeste 8,9 milioane de euro intr-un parc de energie solara.

De asemenea, a devenit sponsorul oficial al clubului de fotbal FC Rapid prin Domeniile Samburesti, in acelasi timp ramanand actionar minoritar al gruparii giulestene, dupa ce a acceptat oferta actionarului majoritar al clubului, Adrian Zamfir.

In ciuda insistentelor Business24.ro, nu am primit nicio reactie din partea omului de afaceri Jean Valvis privind acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#jean valvis, #Dorna actiuni, #ancheta Valvis, #Bertschmann Valvis , #Investitii