Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Trezoreria SUA ar putea vinde participatia de 34% din Citigroup

Trezoreria SUA ar putea vinde participatia de 34% din Citigroup

Trezoreria Statelor Unite a inceput sa discute cu Citigroup despre modul in care ar putea sa vanda participatia de 34% preluata in cadrul programului guvernamenta de salvare a sistemului financiar, au declarat surse avizate, citate de Bloomberg, informeaza NewsIn.

Trezoreria, care detine 7,69 miliarde actiuni ordinare, dupa o conversie de actiuni preferentiale menita sa sustina capitalul bancii, ar putea sa isi vanda participatia incepand din luna octombrie, a declarat una din surse.

Trezoreria urmareste sa vanda intregul pachet in urmatoarele sase-opt luni, a mai declarat sursa.


O vanzare l-ar putea aduce pe directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, mai aproape de iesirea din programul de salvare, permitand totodata guvernului sa obtina profit.


Datorita faptului ca actiunile bancii s-au apreciat de cand fondurile de ajutor de 25 miliarde dolari au fost convertite in actiuni ordinare, Trezoreria ar inregistra un castig de 9,77 miliarde dolari, la pretul actual.


"Avand in vedere conversia si ce s-a intamplat cu pretul actiunilor, este posibil ca guvernul sa iasa in castig", a declarat Moshe Orenbuch, analist in cadrul Credit Suisse Group.


Planurile sunt in faza incipienta, iar unele tranzactii ar putea avea nevoie de aprobare din partea autoritatilor de reglementare, au precizat sursele.


Potrivit unui prim scenariu, actiunile ar urma sa fie vandute investitorilor publici in transe, in urmatoarele 6-8 luni.


O alta ipoteza presupune ca guvernul ar putea vinde cantitati mici de actiuni in fiecare zi sau saptamanal, in timp ce un alt scenariu arata ca vor fi vandute la un loc, intr-o oferta intermediata.


Citigroup, cea de-a treia banca din Statele Unite, a primit ajutoare de 52 miliarde dolari, iar o vanzare a actiunilor ordinare ar lasa Trezoreria cu o investitie de 27 miliarde dolari in cadrul bancii.


Aceasta participatie este in actiuni preferentiale. Daca Trezoreria isi vinde actiunile printr-o oferta intermediata, banca ar putea emite simultan actiuni noi, pentru a putea plati restul ajutorului guvernamental, a declarat una din surse.


Administratia Obama a inceput eforturile de restrangere a programului de salvare a sistemului financiar, de 700 miliarde dolari, insa a promis ca va opera retragerea cu atentie.


In cadrul unui raport publicat luni, Trezoreria a anuntat ca se angajeaza sa "asigure stabilitatea pietelor financiare" si ca "procesul de iesire trebuie sa fie prudent, nu pripit". 
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1156 ori
Citeste mai multe despreactiuni citigroup participatie