Romania prinsa intr-un cerc vicios: Estul nu se poate redresa fara Vest

Luni, 15 Februarie 2010, ora 11:03
1246 citiri
Romania prinsa intr-un cerc vicios: Estul nu se poate redresa fara Vest

Ramanerea in recesiune a Romaniei si Ungariei, precum si scaderea neasteptata a economiei din Cehia, in trimestrul al patrulea, a scos la iveala fragilitatea economiei din estul Europei, bazata pe exporturi. 

Dupa ce s-a majorat timp de doua trimestre la rand, economia din Republica Ceha a revenit la recesiune, in timp ce scaderea economiei din Bulgaria s-a accelerat, iar cea a Romaniei a depasit asteptarile analistilor. In acelasi timp, Ungaria si Slovacia au raportat scaderi economice, desi mai lente decat in trecut.

In plus, economiile tarilor din Europa de Vest au stagnat, din cauza faptului ca investitiile si cheltuielile din Germania, cea mai puternica economie din regiune, s-au diminuat. S-a intrat, astfel, intr-un cerc vicios, avand in vedere faptul ca estul continentului se bazeaza pe cresterea cererii din vest pentru a se putea redresa.

De altfel, in afara de Polonia, toate tarile din Uniunea Europeana au fost in recesiune, anul trecut.

"Regiunea se chinuie sa iasa din recesiune, iar redresarea va fi lenta", a comentat Neil Shearing, economist la Capital Economics, citat de Bloomberg.

"Scaderea din Republica Ceha ne demonstreaza ca nu a avut inca o loc o revenire fundamentala in zona", a adaugat el.

De altfel, pe fondul scaderii produsului intern brut, monedele din tarile afectate, inclusiv Romania, Bulgaria, Republica Ceha si Ungaria, s-au depreciat in raport cu euro.

Ochii atintiti pe Germania

Sperantele unei redresari mai rapide s-au disipat, din cauza stagnarii economiei Germaniei in al patrulea trimestru, dupa ce, in cele trei luni precedente, crescuse cu 0,7 procente.

Potrivit economistilor, redresarea intregii Uniuni Europene depinde, in mare parte, de cresterea economica din state mari, precum Germania si Franta, care nu doar sunt mari exportatori, dar au si o cerere interna crescuta.

De altfel, ecomomia din zona euro s-a majorat cu numai 0,1 procente, in comparatie cu trimestrul trei, cand cresterea a fost de 0,4 procente. Potrivit analistilor, diminuarea cresterii are drept cauze problemele financiare din Grecia, stoparea masurilor de stimulare a economiei de catre stat si scaderea inregistrata pe bursele europene.

"Anul trecut, pietele financiare au cerut guvernelor sa introduca pachete de stimuli financiari, iar, in acest an, le cer sa reduca deficitele bugetare. Astfel, o taiere agresiva a deficitelor risca sa dauneze dezvoltarii. Inca suntem departe de o redresare care sa se autosustina", a spus Sylvain Broyer, economist sef pentru zona euro la Natixis.

In ciuda evolutiei slabe, tarile din centrul si estul Europei, inclusiv Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Lituania si Slovacia si-au revizuit in crestere estimarile pentru 2010, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a ridicat estimarea de crestere a PIB-ului pentru 30 de tari emergente din Europa in care investeste la 3,3 procente, de la 2,5%.

In prezent, Ungaria estimeaza o contractie economica de 0,3 procente, in acest an, in timp ce Republica Ceha spera la o crestere de 1,5 procente, iar Slovacia de 2,8 procente.

In timpul acestei redresari lente, analistii se asteapta ca mai multe banci centrale din regiune sa reduca rata dobanzii de politica monetara. Astfel, potrivit analistilor de la Citigroup, Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce rata dobanzii la 6,5%, in trimestrul al doilea, de la 7%, cat este in prezent.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#romania, #recesiune, #criza, #economie , #stiri Citigroup