Mesajul directorilor catre Obama: NU NE STA IN DRUM!

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 19:36
2643 citiri
Mesajul directorilor catre Obama: NU NE STA IN DRUM!

Mult asteptatul pachet de masuri elaborat si anuntat de presedintele Obama va fi prezentat in fata Congresului. Liderul de la Casa Alba si-a stabilit ca teme centrale ale campaniei prezidentiale, pentru realegerea sa in functie, anul viitor, diminuarea ratei somajului si reinstaurarea economiei americane pe linia de plutire. Obama intentioneaza sa prezinte planul Congresului si sa obtina aprobarea acestuia pentru acoperirea costurilor planului de sprijinire a pietei muncii prin cresterea veniturilor in anii urmatori.

Aceste masuri fac parte din pachetul de reducere a deficitului pe termen lung, care includ reduceri de cheltuieli si majorari de venituri. Aproape jumatate din fonduri vor fi reprezentate de scutiri de taxe, inclusiv o prelungire a unei reduceri cu doua puncte procentuale a impozitului pe venit si o noua diminuare a platilor efectuate de angajatori.

Rata somajului in Statele Unite ale Americii se mentine la 9,1%, de mai bine de doi ani de la incheierea celei mai grave crize, de dupa cea din anii '30.

Planul de 300 de miliarde de dolari urmeaza liniile precedentului pachet de stimulare a economiei, in valoare de 830 de miliarde de dolari, lansat de Obama in 2009 si axat de asemenea pe reduceri de taxe, cheltuieli de infrastructura si sprijin pentru autoritatile locale, scrie Bloomberg.

Analistii citati de publicatia amintita sustin ca o mare parte a masurilor vizate de presedintia SUA ar avea probleme in a trece de Camera Reprezentantilor, dominata de Partidul Republican, care a anuntat deja ca se opune oricaror cheltuieli ce ar majora deficitul bugetar.

Pe de alta parte, directorii generali ai unor companii importante din SUA au parerile impartite.

In timp ce unii ar prefera ca presedintele SUA "sa se dea la o parte" si sa lase mediul privat sa adopte anumite masuri pentru stimularea angajarilor, altii subliniaza ca orice masura menita sa stimuleze consumul nu va face decat sa adanceasca deficitul, si implicit, sa creasca numarul somerilor de pe continentul american.

De exemplu, John Schiller, presedinte si CEO in cadrul Energy XX, sustine ca "daca guvernul se va da din drum, cel putin din punct de vedere al legislatiei, si le va permite sa faca ceea ce se pricep cel mai bine, numarul de angajari va creste, si implicit, si economia", conform CNBC.

Presedintele Citigroup, Richard Parsons, considera ca exista cateva masuri specifice absolut necesare, care trebuie aplicate, in asa fel incat guvernul sa elibereze calea catre crearea de locuri de munca.



"Presedintele incearca sa fie pro-business. El incearca sa faca tot ce poate pentru a colabora cu comunitatea de afaceri", a precizat Parsons, pentru publicatia amintita.

John Faraci, CEO la International Paper, a spus, tot pentru CNBC, ca pentru crearea mai multor locuri de munca este nevoie de cerere. "Economia reprezinta 70% consum, asa ca avem nevoie de aportul consumatorilor, care ar trebui sa cheltuie o parte din venituri tocmai pentru a stimula infiintarea de noi joburi, pentru a raspunde cererilor in crestere", este de parere Faraci.

Acesta adauga ca "daca vom avem cerere, vom introduce mai multe ture si asa salariatii nostri vor lucra mai mult si vom angaja mai multi oameni. Fara cerere, putem avea toata asigurare din  lume, dar din punctul meu de vedere, lucrurile nu tin de incredere, cat despre cerere", a tinut sa sublinieze Faraci.

Indra Nooiya, presedinte si CEO la Pepsi, a remarcat ca "orice se face pentru diminuarea ratei somajului in termeni de crestere a cheltuielilor pentru a stimula consumul, adanceste deficitul. In plus, toate masurile luate pentru a scadea deficitul, au drept urmare cresterea somajului".

Nooiya a adaugat ca SUA se afla "intr-un cerc vicios politic si ca trebuie sa ia o decizie, prin renuntarea la una dintre cele doua metode. In caz contrar, vom trece printr-o perioada de somaj crescut, pentru ca vrem sa combatem deficitul", a punctat liderul Pepsi.

#casa alba obama, #masuri obama, #somaj sua, #obama , #stiri Citigroup