Lira se intrece in cadere cu dolarul

Marti, 15 Ianuarie 2008, ora 09:26
1176 citiri
Lira se intrece in cadere cu dolarul

Deprecierea sustinuta a celor doua monede este un semn ca economia americana si cea britanica dau semne de slabiciune.

Lira sterlina a suferit in ultimul an cea mai mare depreciere in randul marilor monede, informeaza publicatia "The Daily Telegraph". Moneda britanica a depasit dolarul in topul deprecierilor, pe fondul scaderii consumului in Marea Britanie din ultimele luni. Lira sterlina a pierdut, in ultimele 12 luni, 9 procente din valoarea sa de piata, pe cand dolarul american a pierdut 8,4 procente. De cealalta parte, euro a cunoscut o apreciere a valorii sale cu 6% in ultimul an.

Situatia pune intr-o pozitie extrem de delicata banca centrala britanica, The Bank of England (BoE), care nu poate incuraja consumul prin scaderea dobanzii de politica monetara deoarece o astfel de masura ar slabi si mai mult lira.

"Pana de curand, declinul lirei a fost franat de dobanzile mari din regat", spun analistii. Marea Britanie are o economie foarte sensibila la fluctuatiile dobanzilor. Cu toate acestea, dobanda de politica monetara a fost "taiata" in urma cu putina vreme pana la nivelul de 5,5%.

Doua economii in suferinta

Pierderile suferite de cele doua monede sunt semne ce arata ca economiile celor doua tari, SUA si Marea Britanie, nu se simt prea bine. Ambele state au o piata a locuintelor supraevaluata, niveluri scazute de incredere in propria economie, un nivel foarte ridicat de indatorare in randul populatiei si al companiilor si deficituri de cont curent record.

Cu toate acestea, o moneda nationala slaba aduce unele beneficii pentru economia unui stat, deoarece sunt incurajate exporturile din tara respectiva. "Nivelul la care se afla lira ar putea stimula cresterea economica, insa asta va insemna si preturi mai mari pentru produsele importate, ceea ce ar putea aduce inflatie", crede Mi-chael Saunders, economist la Banca Citigroup.

Serviciile, de baza

In aceste momente, economia britanica se bazeaza doar in mica masura pe productia si exportul de bunuri, carora le-ar fi priit o lira slaba. Tara importa foarte multe produse de consum, mai ales din SUA. Astfel, o moneda nationala slaba inseamna costuri mari pentru importatori, care se vad nevoiti sa mareasca preturile la produse, fapt ce genereaza, in cele din urma, inflatie. Nivelul actual al inflatiei in regatul britanic este de 2,1%.

Desi in secolul al XIX-lea si la inceputul secolului al XX-lea tara era puternic orientata spre productia de bunuri, in zilele noastre peste 73% din produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii provine din sectorul de servicii, mai ales financiare. Londra, capitala regatului britanic, este alaturi de New York si Tokio, unul dintre cele trei mari centre financiare ale lumii.

In situatia in care se afla acum lira sterlina, investitorii nu mai au incredere sa parieze pe ea si cauta plasamente alternative in valori precum aurul sau petrolul. Nu este, astfel, de mirare ca aceste bunuri au atins de curand preturi-record, daca avem in vedere faptul ca si investitorii americani se pun la adapost de prabusirea dolarului, investind tot in aur si petrol.

Evenimentul Zilei

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.