Ieftinirea euro si primele vesti bune din America

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 09:45
1299 citiri
Ieftinirea euro si primele vesti bune din America

Cu o dobanda de referinta pentru Zona Euro aflata la nivelul record de 1,5 procente, moneda europeana nu a fost niciodata atat de ieftina. Totusi, bancherii europeni asteapta si solicita o ieftinire si mai mare a euro pentru a putea face fata crizei.

Unul dintre membrii comitetului executiv al Bancii Centrale Europene a abordat subiectul tabu al posibilitatii de a acorda euro imprumut gratis, adica cu o dobanda de 0%, anunta Deutsche Welle.

"Daca situatia economica se inrautateste in continuare, Banca Centrala Europeana este pregatita sa coboare si mai mult dobanda de referinta, chiar pana la nivelul 0", a declarat Lorenzo Bini Smaghi pentru presa germana.

Totusi, oficialul a precizat ca o astfel de masura va fi adoptata doar daca Zona Euro va fi afectata de deflatie. Insa simplul fapt de a mentiona aceasta posibilitate indica nivelul ridicat de nervozitate al bancherilor europeni, nervozitate legata de perspectivele depasirii actualei crize.

Este, insa, putin probabil ca acest nivel sa fie atins foarte curand, in conditiile in care Guvernatorul Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet a declarat cu alte ocazii ca o dobanda de referinta de 0% nu face parte din agenda sa. De asemenea, Guvernatorul bancii nationale a Germaniei, Bundesbank, a respins rapid aceasta varianta.

"Vad nivelul de 1 procent ca fiind limita inferioara la care poate ajunge pretul finantarii primare", a declarat Weber, marti, intr-o conferinta de presa.

Chiar si bancherii care sugereaza luarea in calcul a variantei de dobanda cheie la nivel 0 sau apropiat de 0 sunt de acord ca o astfel de masura nu poate reprezenta, prin sine, rezolvarea problemelor din Zona Euro. Ca urmare, Banca Centrala Europeana cauta si alte modalitati de a intari economia europeana.

Din Statele Unite au venit primele vesti bune ale acestui an, indicele american de actiuni, Dow Jones, marcand cea mai mare crestere din 2009, pe fondul declaratiilor facute de Citigroup care a inregistrat, in primele doua luni ale anului, profit, anunta Reuters.

Investitorii spera ca rezultatele bune sa se mentina astfel incat, la finalul primul trimestru, Citigroup sa poata anunta rezultate pozitive.

Bursa americana a crescut cu 6 procente ca urmare a acestui anunt dar si al anuntului facut de un congressman american conform caruia se vor reintroduce regulile impotriva vanzarii in lipsa (short selling) pe piata de actiuni americane.

Efectele pozitive s-au facut simtite si pe bursele asiatice, principalii indici ai Asiei marcand cresteri importante. Se asteapta ca efectul optimismului american sa se faca simtit si pe bursele din Europa.

"Astazi este prima zi buna dupa o foarte lunga perioada. Ne-ar placea sa credem ca ceea ce se intampa acum este sustenabil", a declarat Dean Fergie, directorul unui fond de investii.

 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#america, #asia, #bursa, #citigroup, #euro, #ieftinire, #indici , #stiri Citigroup