Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fed a aprobat preluarea Wachovia de c?tre Wells Fargo

Fed a aprobat preluarea Wachovia de c?tre Wells Fargo

Fed a aprobat preluarea Wachovia de c?tre Wells Fargo

Rezerva Federal? american? (Fed) ?i-a dat duminic? acordul pentru preluarea Wachovia, cea de a patra banc? din SUA, de c?tre concurenta Wells Fargo, cea mai mare banc? de pe Coasta de Vest a SUA, transmite AFP. Aceasta fuziune ar urma sa dea nastere celei mai mari banci americane in termeni de depozite.

Banca centrala americana a publicat pe pagina sa de Internet un comunicat in care afirma ca autorizeaza banca californiana Wells Fargo sa preia Wachovia precum si filialele bancare si non-bancare.


'Aceasta aprobare este o etapa importanta spre realizarea tranzactiei, care necesita in continuare aprobarea actionarilor Wachovia. Estimam ca fuziunea va fi finalizata pana la finele anului', a anuntat Wells Fargo intr-un comunicat.


Cu toate acestea Wachovia a anuntat vineri ca va proceda la o emisiune de actiuni preferentiale prin care sa asigure fuziunea cu Wells Fargo, fara a-si consulta insa actionarii, estimand ca intarzierea necesara pentru consultarea actionarilor ar pune in pericol viabilitatea sa.


Wells Fargo, o banca mai mica decat concurenta pe care se pregateste sa o preia, a lansat la inceputul acestei luni o oferta de preluare in valoare de 15,1 miliarde dolari pentru Wachovia. Aceasta in conditiile in care autoritatile americane pregatisera deja un alt scenariu conform caruia activitatile bancare ale Wachovia, in pragul falimentului, urmau sa fie preluate de Citigroup, cea mai mare banca americana. Dupa mai multe zile de dispute prin tribunale, Citigroup a cedat joi in fata Wells Fargo, la presiunile autoritatilor de la Washington care doreau o rezolvare cat mai rapida a situatiei.


Wells Fargo propune preluarea tuturor actiunilor Wachovia intr-o tranzactie pe baza de schimb de actiuni evaluata la 15,1 miliarde dolari, in conditiile in care Citigroup propunea doar 2,15 miliarde dolari, tot sub forma de actiuni, insa numai pentru activitatile bancare ale Wachovia si cu garantii solide din partea statului.


Prin preluarea Wachovia, care risca sa intre in faliment, Wells Fargo se alatura marilor banci americane. Deja prezenta pe coasta de vest si in centrul SUA, Wells Fargo va pune piciorul si pe costa de est a SUA, din New York si pana in Florida. Cu 280.000 de angajati si 10.700 de agentii, Wells Fargo va fi prezenta in 39 de state americane plus orasul Washington. Prin integrarea Wachovia, activele Wells Fargo se vor ridica la 1.421 miliarde dolari si depozite de 786 miliarde dolari.


Wachovia este ultima victima a crizei financiare care a condus la falimentul Lehman Brothers Holdings Inc. si Washington Mutual Inc. precum si la preluarea organizata de autoritati a Merrill Lynch & Co. si Bear Stearns Cos.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1110 ori