Criza din Grecia va muta interesul investitorilor spre pietele emergente din Europa de Est

Joi, 18 Februarie 2010, ora 15:34
1565 citiri
Criza din Grecia va muta interesul investitorilor spre pietele emergente din Europa de Est

Investitorii isi vor reorienta atentia catre pietele din Europa de Est, la un an dupa criza de incredere care a lovit regiunea, schimbarea de strategie fiind determinata de incertitudinea tot mai acuta privind situatia din Grecia, potrivit unei analize Bloomberg. 

Ipoteza tot mai inradacinata ca Grecia ar putea sa cada intr-o criza de finantare imbunatateste prin comparatie imaginea statelor est-europene, cu deficite mult mai reduse si necesaruri de finantare mult mai scazute, relateaza Mediafax.

Pacific Investment Management Co., compania americana care administreaza cel mai mare fond de obligatiuni din lume, a anuntat ca a adaugat "datorii" din Polonia la portofoliu saptapmana trecuta, iar HSBC Holdings, cea mai mare banca europeana dupa valoarea de piata, a calificat actiunile companiilor din Ungaria drept "oportunitati de achizitie".

Obligatiunile din Cehia, Turcia si Rusia vor avea performante peste estimari deoarece aceste tari vor avea pana in 2011 niveluri ale datoriei publice de circa trei ori mai reduse, raportat la PIB, decat Grecia si Italia, potrivit Cheuvreux, divizia de brocheraj a grupului financiar francez Credit Agricole, cea mai mare banca din Hexagon dupa numarul de sucursale.

Ungaria, primul stat membru UE care a primit un pachet de bailout de la FMI in urma crizei mondiale din 2008-2009, si-a injumatatit deficitul bugetar din 2006 pana acum, iar Polonia a demarat un program ambitios prin care urmareste sa vanda active de stat de 10 miliarde de dolari pentru a echilibra bugetul.

"Am vazut primul val de contagiune (revarsarea efectelor negative in regiune - n.r.), care nu a facut nicio discriminare.

Al doilea val, care se manifesta acum, aduce diferentiere", a declarat Agnes Belaisch, strateg pentru pietele emergente la Threadneedle Asset Management din Londra si for senior economist al Fondului Monetar International.

Belaishch se refera la criza de incredere de la sfarsitul anului 2008 - inceputul lui 2009, cand investitorii s-au retras in masa de pe pietele europene emergente, speriati de perspectiva unui default de tara in regiune, fara a face diferentierea intre economiile aflate intr-o situatie mai buna si cele cuprinse de criza.

"Chiar si cel mai indatorat stat din Europa emergenta, Ungaria, arata mai bine decat periferia zonei euro, unde va fi durere in urmatorii doi ani.

Europa de Est a depasit deja prima etapa a relansarii, pachetele de sprijin de la FMI si UE sunt in derulare, iar guvernele au inceput deja ajustarile.

In schimb, la periferia zonei euro, problemele abia au inceput sa fie recunoscute si abordate", comenteaza Simon Quijano-Evans, seful diviziei de strategie si economie pentu pietele emergente la Cheuvreux.

Analistul Citigroup Robert Buckland a scris, intr-un raport publicat joi, ca pietele emergente vor avea de castigat in urma crizei din Grecia.

Situatia statului elen ar putea avea un impact pozitiv considerabil pentru pietele central-est europene, unde indicatorii macroeconomici depasesc constant asteptarile.

Obligatiunile din regiune vor avea performante mai bune decat titlurile de pe pietele emergente din Asia si America Latina, deoarece tarile central-est europene "isi ataca hotarat dezechilibrele", a adaugat Belaisch, strateg la Threadneedle in Londra.

"Piata va recompensa aceste tari pentru ca au inceput sa ia medicamentele potrivite", spune strategul londonez. 

#criza, # grecia, # interes, # invesstitori, # piete , #stiri Citigroup