Citigroup va anunta pierderi in trimestrul 4 din 2007, spun analistii

Luni, 14 Ianuarie 2008, ora 10:45
1054 citiri
Citigroup va anunta pierderi in trimestrul 4 din 2007, spun analistii

Analistii economici sunt convinsi ca Citigroup va raporta marti, 15 ianuarie, pierderi pentru trimestrul 4 al anului trecut, insa investitorii se vor concentra pe celelalte actiuni ale bancii, de la acumularea de capital in valoare de miliarde de dolari, la noi reduceri de personal, informeaza Reuters.

Numarul unu in sectorul bancar din SUA cauta sa acumuleze in continuare capital, ce ar putea proveni din zone precum Orientul Mijlociu, potrivit unei surse avizate.

Analizele aparute in ziare au declarat ca Citi spera sa acumuleze 8-14 miliarde de dolari de la un numar de investitori.

Analistii se asteapta ca Citi sa anunte reduceri masive de personal incepand de saptamana aceasta, posibil peste 10%, urmarind sa reduca costurile pentru a face fata mediului competitiv.

Mai multi analisti considera ca grupul va cauta sa-si suspende plata dividendului, intr-o initiativa ce va duce la economisirea a 10 miliarde de dolari pe an.

in medie, analistii estimeaza pierderi in trimestrul al patrulea de 88 de centi pe actiune.

"Castigurile nu au foarte mare importanta. Investitorii doresc sa afle incotro se indreapta compania dupa acest trimestru, si in ce pozitie se va afla Citi atunci cand situatia se va schimba", a declarat fondatorul Holland & Co., Michael Holland.

Directorul executiv al Citi, Vikram Pandit, ce a preluat conducerea bancii luna trecuta, este pus in fata unor decizii dificile.

Banca va inregistra alte deprecieri ale activelor, iar Pandit doreste cat mai multe deprecieri pentru a evita aparitia unor probleme neprevazute.

In noiembrie 2007, Citi anunta ca ar putea inregistra deprecieri ale activelor de 11 miliarde de dolari in trimestrul al patrulea.

Situatia in cadrul pietelor de tranzactionare a acestor actiuni s-a inrautatit, analistii vorbind de 15-20 de miliarde de dolari.

O modalitate de rezolvare a acestei probleme ar fi investitia de capital.

Citi a declarat la sfarsitul lunii noiembrie ca vinde pana la 4,9% din actiunile sale catre Abu Dhabi, cu scopul de a majora baza de capital.

Wall Street Journal a anuntat ca printul saudit Alwaleed bin Talal, cel mai mare actionar individual in Citi, va injecta noi sume in banca americana, iar China Development Bank ar putea investi doua miliarde de dolari.

Firmele de pe Wall Street, afectate de criza creditelor, s-au indreptat in numar mare catre investitorii straini.

Morgan Stanley a anuntat luna trecuta o injectie de cinci miliarde dolari din partea Chinei, dupa ce firma de investitii a anuntat pierderi in trimestrul al patrulea.

Merrill Lynch a anuntat de asemenea ca si-a sporit capitalul cu 7,5 miliarde dolari, dupa vanzarea unei participatii catre fondul Temasek din Singapore si catre administratorul de active Davis Selected Advisers.

La sfarsitul anului 2006 Citi avea 327.000 de angajati, iar in aprilie 2007 a anuntat reducere a 17.000 de locuri de munca.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.