Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Citigroup si UBS rascumpara actiuni in valoare de 30 miliarde de dolari

Citigroup si UBS rascumpara actiuni in valoare de 30 miliarde de dolari
Citigroup Inc. si UBS AG au acceptat sa rascumpere obligatiuni riscante cu dobanda variabila, stabilita prin licitatie, in valoare de 30 miliarde de dolari, pe care le-au prezentat clientilor ca fiind sigure, transmite AP.
Autoritatea de reglementare a pietelor bursiere americane (SEC) a aprobat decizia celor doua banci, dupa ce o intelegere preliminara a fost adoptata in august. SEC a dezvaluit ca zeci de mii de clienti ai acestor banci au cumparat obligatiuni cu dobanda variabila, stabilita prin licitatie, inainte ca piata sa se prabuseasca, la mijlocul lunii februarie.


Christopher Cox, presedintele SEC, a declarat ca intelegerea incheiata cu Citigroup Inc. si UBS reprezinta cea mai mare returnare de fonduri catre clienti din istoria agentiei.Luna trecuta autoritatile federale americane au venit in ajutorul grupului bancar Citigroup, una din institutiile cele mai afectate de criza financiara internationala, printr-un plan prin care se angajeaza in special sa garanteze cel putin 306 miliarde de dolari din activele toxice grupului in schimbul preluarii unei participatii.Un alt punct cheie al acestui ajutor de urgenta este o investitie de 20 de miliarde de dolari in Citigroup, banii provenind din cele 700 de miliarde de dolari alocate de Congres pentru sprijinirea sectorului financiar american. Acest nou ajutor se va adauga altor 25 de miliarde de dolari alocate deja de Citigroup in cadrul planului de sprijinire a sectorului bancar.
UBS este una dintre bancile cele mai afectate
din lume de criza 'subprime'. Guvernul elvetian, Banca Centrala si CFB au decis la data de 16 octombrie sa vina in ajutorul UBS, oferind bancii 60 miliarde de dolari prin intermediul unui plan de stabilizare financiara. Autoritatile elvetiene au conditionat insa acest plan de salvare de obligatia 'revizuirii sistemului de indeminizare a Consiliului de Administratie si a conducerii'.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1527 ori