Citigroup se va axa pe pietele emergente pentru sustinerea eforturilor de revenire

Marti, 23 Iunie 2009, ora 11:28
1390 citiri
Citigroup se va axa pe pietele emergente pentru sustinerea eforturilor de revenire

Grupul financiar american Citigroup Inc isi va concentra activitatea pe marile piete emergente, precum Brazilia, pentru a sustine eforturile bancii de revenire pe profit, a spus luni directorul executiv al institutiei, Vikram Pandit, precizeaza Reuters, citat de Newsin.

Adresandu-se unui grup restrans de reporteri aflati la sediul central al bancii din Sao Paulo, Pandit a declarat ca Brazilia devine o piata principala de crestere pentru Citigroup, acum a treia banca americana, dupa ce a suferit pierderi de miliarde de dolari din cauza crizei financiare.

"Aproximativ jumatate din unitatile operationale ale Citigroup vor fi prezente pe pietele emergente", a declarat Pandit, fara a estima datele cheie in acest proces.

Brazilia, cea mai mare economie din America Latina, a reactionat pozitiv in ultimii ani fata de Citigroup, oferind o sursa sigura de venit in timpul celui mai mare boom economic al tarii din ultimii 30 de ani.

Pandit a aratat ca institutia pe care o reprezinta vrea sa se orienteze pe finantele de consum in Brazilia, o strategie pe care si alte banci o au in vedere, in contextul in care din ce in ce mai multe persoane fizice si juridice vor sa profite de o economie stabila pentru a lua credite pentru finantarea investitiilor.

Spre deosebire de alte piete emergente sau state dezvoltate, unde cresterea economica depinde de exporturi, economia Braziliei se bazeaza in mare parte pe cererea interna, care ar trebui sa ajute statul sa faca fata mai bine situatiei financiare globale.

Citigroup a raportat in aprilie un profit net de 1,6 miliarde dolari in primul trimestru, punand astfel capat unei lungi perioade in care a suferit pierderi, dupa ce guvernul SUA a injectat 45 miliarde dolari in salvarea bancii. Banca a avut venituri de 19 miliarde dolari in ianuarie si februarie, inainte de a afisa deprecieri de active.

Anterior cea mai mare banca din lume dupa valoarea de piata, Citigroup a asistat la ieftinirea actiunilor sale pana sub pragul simbolic de 1 dolar in 2009, pentru prima data, in conditiile in care investitorii si-au pierdut increderea ca titlurile bancii pot reveni dupa pierderile suferite.

 

#citigroup, # brazilia, # credite, # economie , #stiri Citigroup