Citigroup a avut pierderi nete de 9,83 miliarde dolari in al patrulea trimestru din 2007

Marti, 15 Ianuarie 2008, ora 15:46
799 citiri
Citigroup a avut pierderi nete de 9,83 miliarde dolari in al patrulea trimestru din 2007

Citigroup, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, a avut pierderi nete de 9,83 miliarde de dolari in trimestrul al patrulea din 2007, ca urmare a expunerii la turbulentele declansate in sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc, arata marti Citigroup.

Grupul financiar a afisat pierderi nete in valoare de 9,83 miliarde de dolari in trimestrul al patrulea din 2007, respectiv de 1,99 dolari/actiune.

"Rezultatele includ deprecieri ale activelor inainte de impozitare si costuri ale creditelor in valoare de 18,1 miliarde de dolari, inregistrate ca urmare a expunerii directe prin intermediul sectorului ipotecar cu grad mare de risc la problemele de pe pietele internationale si o crestere cu 4,1 miliarde dolari a costurilor creditarii pe piata americana, ca urmare a pierderilor mai mari, curente si estimate, din imprumuturile acordate populatiei", precizeaza comunicatul Citigroup.

Pentru intregul an 2007, Citigroup a avut profituri nete de 3,62 miliarde dolari, respectiv 0,72 dolari/actiune, mai arata raportul financiar al bancii americane.

Veniturile bancii s-au ridicat in 2007 la 81,7 miliarde dolari, mai arata comunicatul bancii americane.

"Rezultatele noastre financiare din acest trimestru sunt cu desavarsire inacceptabile", a declarat directorul general al Citigroup, Vikram Pandit.

"Evolutia noastra slaba a fost determinata mai ales de doua elemente, deprecieri semnificative ale activelor si pierderi ca urmare a problemelor din sectorul ipotecar cu grad mare de risc si o majorare masiva a costurilor imprumuturilor din portofoliul nostru de credite", a explicat Pandit.

"Privind insa dincolo de aceste aspecte, veniturile si volumele au continuat sa creasca solid in multe afaceri ale noastre si am inregistrat rezultate record pe segmentul de clienti internationali, in serviciile de tranzactii, de gestiune a fondurilor si de consultanta", a mai aratat Vikram Pandit.

Citigroup a inregistrat venituri de 7,2 miliarde dolari in al patrulea trimestru din 2007, in scadere cu 70% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a problemelor din sectorul american ipotecar cu grad mare de risc, ce au dus la criza creditelor de pe pietele internationale.

Veniturile obtinute de pe pietele internationale au crescut cu 45% in al patrulea trimestru din 2007, ca urmare a cresterii organice a volumului, a impactului achizitiilor recente, a unui castig inainte de impozitare de 507 milioane dolari pe actiuni Visa si a unui castig inainte de impozitare de 313 milioane de dolari, provenit din vanzarea unei detineri la compania de consultanta Simplex Investment Advisors a Nikko Cordial.

Veniturile obtinute din serviciile de tranzactionare au reprezentat un record, in crestere cu 44%, mai arata Citigroup.

Veniturile de pe pietele internationale si din sistemul bancar au inregistrat cresteri semnificative in Asia, America Latina si Japonia, iar achizitiile facute de Citigroup au contribuit cu 7% la cresterea veniturilor grupului financiar din al patrulea trimestru din 2007.

Cheltuielile operationale ale Citigroup au crescut cu 18% in trimestrul al patrulea din 2007, fata de aceeasi perioada a anului precedent, mai ales ca urmare a impactului achizitiilor.

Citigroup a deschis sau a cumparat 267 de subsidiare noi in al patrulea trimestru din 2007, dintre care 188 pe piata internationala, iar 79 in Statele Unite ale Americii.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.