Ce se intampla daca Grecia renunta la moneda euro

Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 12:27
5545 citiri
Ce se intampla daca Grecia renunta la moneda euro

Willem Buiter, economistul sef al Citigroup Marea Britanie, explica de ce iesirea Greciei din zona euro este cea mai proasta solutie pentru viitorul Uniunii Euronepe. "Perspectiva iesirii Greciei din zona euro este privita arareori cu asa cum ar trebui, cu frica si ingrijorare", spune acesta.

Buiter recunoaste ca excluderea statului elen ar putea avea implicatii pozitive, pe termen lung, asupra UE, insa, pe termen scurt, ar fi "un dezastru economic" atat pentru Grecia, cat si pentru restul de 16 state euro. Mai mult, implicatiile economice si politice globale ar fi severe.

"Excluderea Greciei este inca improbabila, insa este posibila. Aceasta idee a fost vehiculata din ce in ce mai mult in ultimele saptamani", spune Buiter, citat de BusinessInsider.

Zona euro nu poate izgoni, in mod oficial, statul elen, insa poate face acest lucru prin refuzarea fondurilor de salvare sau fortand Grecia sa adopte masuri de austeritate nefezabile. In ambele variante, grecii nu ar avea de ales altceva decat sa paraseasca zona.

Joi se finalizeaza negocierile intre oficialii greci si o comisie formata din inspectori din Banca Centrala Europeana (BCE), Uniunea Europeana si Fondul Monetar International (FMI). Buiter crede ca misiunea BCE-UE-FMI va continua finantarea statului elen, insa il va forta sa aplice o serie de masuri de austeritate si mai dure decat pana in prezent.

In ceea ce priveste creditorii privati ai Greciei, cel mai probabil, acestia vor suferi o scadere neta de 65-80% a valorii investitiilor sale, mai crede economistul Citi.

Peste 90% din datoria suverana a statului elen detinuta de creditori privati a fost emisa sub legislatia greaca. Acest lucru inseamna ca Grecia ar putea sa realizeze o singura modificare legislativa si sa scape de toate aceste datorii. Creditorii nu ar avea ce sa faca in aceasta situatie.

"Nu spun ca Grecia va face acest lucru, ci ca ar putea sa o faca", explica Buiter.

Conform acestuia, daca statul ar iesi din zona euro, creditorii privati ar pierde de la 90 pana la 100% din valoarea datoriei Greciei. Insa acest lucru nu se va intampla la initiativa Greciei.

"Daca Grecia ar alege sa iasa din zona euro, rezultatul ar fi un sistem bancar in colaps, o economie falimentata si necompetitiva si o rata a inflatiei ridicata, ce risca sa ajunga la hiperinflatie. Mai departe, am asista la o recesiune si depresiune severa si la o dezorganizare totala a mediilor social si politic. Rezultatul final ar fi o spirala de disfunctiuni economice si politice din care nu ar mai exista scapare", explica Buiter.

Economistul sef al Citigroup puncteaza efectele pe care le-ar avea renuntarea Greciei la moneda euro:

  • Grecia ar emite imediat o noua moneda, bancile ar parasi tara si nicio persoana din acest stat nu ar putea obtine bani lichizi. Drept urmare, sistemul bancar ar disparea.
  • Cel mai important efect asupra zonei euro ar fi crearea unui precedent. Oricine poate iesi din zona.
  • Dupa excluderea Greciei, pietele s-ar concentra imediat pe restul statelor PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania), care risca sa urmeze acest exemplu. Mai exact, investitorii s-ar retrage complet de pe aceste piete.
  • Retragerea tuturor investitiilor, finantarilor si depozitelor din aceste state ar duce la o catastrofa financiara, urmata de o recesiune severa in zona periferica a UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia, #grecia criza 2011, #grecia faliment, #grecia zona euro iesire, #uniunea europeana tari, #faliment tara, #criza, #moneda euro, #trecere la euro , #stiri Citigroup