Analistii: inflatia justifica reducerea ratei de politica monetara

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 14:23
1134 citiri
Analistii: inflatia justifica reducerea ratei de politica monetara

Inflatia anuala din luna februarie, de 4,5%, aflata in linie cu asteptarile BNR insa sub estimarile pietei, ar putea justifica o noua reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte, la 6,5%, in sedinta Consiliului de Administratie al bancii centrale din 29 martie, potrivit analistilor.

"Deciziile luate de BNR in primele doua luni ale acestui an privind rata de politica monetara, combinate cu noul raport de inflatie, sugereaza ca banca centrala este multumita de evenimentele recente de pe scena politica si de progresul facut in privinta acordului cu FMI.

Acest factor, cuplat cu inflatia din februarie, ne determina sa credem ca BNR va reduce probabil dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale la sedinta din martie a Consiliului", se arata intr-o analiza Citigroup, preluata de Mediafax.

Deciziile BNR privind rata de politica monetara vor fi influentate in mare masura de implementarea programului de reforma convenit in acordul cu FMI, de stabilitatea din mediul politic si de evolutiile de pe piata valutara, arata analistii Citi.

Totodata, economistii ING Bank considera ca inflatia din februarie este in linie cu asteptarile BNR si permite inca o reducere de 0,5 puncte procentuale al ratei de politica monetara la sedinta CA din 29 martie, potrivit unui raport al bancii.

BNR a redus in doua randuri de la inceputul acestui an dobanda de politica monetara, in ianuarie si in februarie, cu cate 0,5 puncte procentuale. Rata se plaseaza in prezent la 7%.

Dobanda de politica monetara s-a mai situat in perioada iunie-noiembrie 2007 la 7% pe an, ajungand atunci la nivelul minim istoric pentru rata utlizata de BNR. Astfel, scaderea ratei sub acest nivel ar stabili un nou minim istoric pentru banca centrala.

Rata anuala a inflatiei a scazut in februarie la 4,5%, de la 5,2% in ianuarie, in timp ce rata lunara a coborat de la 1,68% la 0,2%.

#inflatie, #monetara, #politica, #rata , #stiri Citigroup