Amberlamb: ''Exista oportunitati inegaliabile pentru rentabilitatea pietei imobiliare din Romania!''

Joi, 09 Noiembrie 2006, ora 02:56
1223 citiri

Investitiile imobiliare de pe pietele rezidentiale si comerciale din Romania vor aduce o rentabilitate "inegalabila" investitorilor care actioneaza inainte sa se vada efectele aderarii la Uniunea Europeana, au declarat, miercuri, specialistii imobiliari ai publicatiei online Amberland."Expertii in proprietati imobiliare ai Amberland au revizuit estimarile privind piata imobiliara din Romania si pot dezvalui ca exista oportunitati inegaliabile pentru rentabilitatea pietei imobiliare din tara atat pentru sectorul comercial, cat si pentru sectorul rezidential", se spune intr-un comunicat al publicatiei. Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca trebuie profitat de rentabilitatea mare inainte de a putea fi observate anumite efecte ale aderarii la Uniunea Europeana (UE). Amberlamb considera ca investitiile imobiliare din Romania au fost mult sub capacitatea pietei si, din aceasta cauza, Romania inca mai este atractiva din acest punct de vedere.

Spatiile comerciale aduc o rentabilitate medie de 8%, insa dupa aderarea la UE, cererea va fi enorma, iar spatiile limitate. Acest lucru va crea "mediul operational perfect" pentru marirea ratelor de leasing a imobilelor existente si pentru infiintarea de noi centre comerciale in principalele orase. Turismul de afaceri a crescut cu 35% in 2006 fata de anul anterior, spune Amberlamb, fapt datorat tendintei de crestere a cererii pentru hoteluri si inchirieri de apartamente de catre firme.

In ceea ce priveste sectorul rezidential, specialistii Amberlamb amintesc de o remarca a presedintelui Camerei de Comert Cipru-Romania, care a precizat recent ca tara are nevoie de 30.000 de noi unitati pentru romani, in conditiile in care doar 15.000 se afla in curs de dezvoltare. Cupararea pentru inchiriere sau pentru renovare si revanzare a unui imobil sunt identificate de publicatia din Cipru drept posibile alternative pentru investitorii imobiliari pe piata romanesca. O alta posibilitate este vanzarea inainte de finalizare a unui imobil, alternativa viabila in special in Capitala, spun analistii Amberlamb. Amberlamb este o publicatie online independenta din Cipru, care realizeaza cercetare in domeniul investitiilor imobiliare.

Citigroup: Romania va fi o 'poarta' catre piata UE pe harta investitorilor

Romania va reprezenta o tinta atractiva pentru investitii straine dupa aderare, atat pentru firmele din afara Europei care vor sa intre pe piata comunitara, cat si pentru cele din statele membre, interesate de reducerea costurilor de productie, considera oficialii Citigroup. "Cei care vor dori sa aiba un punct de acces catre UE se pot uita catre Romania. De exemplu, exportatorilor de produse farmaceutice catre UE trebuie sa li se verifice produsele inainte ca acestea sa patrunda pe spatiul comunitar. Cred Romania va deveni o poarta importanta dupa aderarea la UE", a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, Shirish Apte, director general al Citigroup pentru Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa.

Potrivit lui William Mills, presedinte si director general al Citigroup pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, investitorii americani sunt deja familiarizati cu aspectele pozitive si oportunitatile pe care le ofera Romania, iar aderarea la UE va avea numai un efect marginal asupra interesului acestora. "In Europa Centrala si de Est va creste interesul investitorilor din Golf. Petrodolarii au fost investiti in regiune. Aceasta va fi o categorie de investitori din ce in ce mai prezenta", a afirmat Mills.

Oficialul Citigroup a precizat, de asemenea, ca vor exista din ce in ce mai multe fonduri de investitii care vor participa "mai agresiv" pe piata central si est-europeana, in care Romania este "unul dintre cuvintele cheie". Intrebati in ce masura Romania va participa la dezvoltarea economica a UE, cei doi reprezentanti ai Citigroup au afirmat ca liderii gruparii vor continua sa ramana Germania, Franta si Marea Britanie, dar este important de identificat si contributia Romaniei. "In Germania, Franta, cresterea economica are un ritm modest. Tari ca Romania hranesc avansul economic al UE", a spus Mills.

Totodata, Apte a precizat ca Romania poate reprezenta un motor de crestere pentru firmele occidentale, prin avantajele pe care le ofera. "Firmele sunt interesate sa-si aduca unitatile de productie in Romania. Vor sa-si delocalizeze productia catre un alt stat membru al UE", a spus Apte. De asemenea, Mills a atras atentia ca firmele europene sunt mult mai atrase de ideea pastrarii locurilor de munca in cadrul spatiului comunitar, in locul transferului catre China sau India.

"Acest lucru va ajuta state precum Romania sa concureze ca zona pentru delocalizarea activitatii. Pastrarea locurilor de munca in cadrul UE este o situatie benefica pentru toate partile implicate", a precizat Mills. Cei doi oficiali sunt de parere ca avansul economic al Romaniei va fi cuprins intre 5% si 7% pentru o perioada mai lunga de timp, sustinut in principal de activitatea firmelor mici si mijlocii, intrucat nu exista companii nationale mari care sa poata concura cu liderii europeni sau mondiali.

"Cresterea economica este sustinuta de intreprinderile mici si mijlocii, care contribuie la crearea de locuri de munca", a spus Mills. Liderii vor aparea in urmatorii 10-15 ani, odata cu consolidarea economiei, a opinat Apte. Citigroup este cel mai mare grup financial la nivel mondial, prezent in peste 100 de state, cu marci precum Citibank, CitiFinancial, Primerica, Smith Barney si Banamex. In Romania, Citigroup este prezenta din 1996 prin Citibank. Banca are opt centre regionale corporate, 18 agentii CitiFinancial si 22 de centre de vanzare directa.

Bloombiz, NewsIn, Mediafax