Prima banca americana in Irak: Citigroup "incearca apa cu degetul"

Luni, 24 Iunie 2013, ora 13:29
2165 citiri
Prima banca americana in Irak: Citigroup "incearca apa cu degetul"

Citigroup a devenit prima banca americana care se extinde in Irak, pariind pe perspectivele economice pe termen lung ale unei tari bogate in petrol, care este inca in curs de reconstructie dupa razboi.

Grupul bancar va anunta luni deschiderea unei reprezentante la Bagdad, dupa ce a primit avizul preliminar al Bancii Centrale a Irakului, potrivit Financial Times, preluat de CNBC.

Citi a adoptat in Irak o strategie de tipul "incearca apa cu degetul", cu scopul final de a derula in tara operatiuni bancare diversificate, au declarat pentru Financial Times surse apropiate bancii.

Citigroup va inaugura astfel un birou national pentru prima data in ultimii sase ani, in timp ce banca reevalueaza numeroase operatiuni, vizand inclusiv retragerea de pe unele piete.

In ultimii 10 ani, Citi a colaborat cu investitori si companii mari care opereaza in Irak prin hubul regional din Dubai, biroul din Amman sau centrul de operatiuni din Londra, oferind produse in zona finantelor comerciale, managementului banilor si serviciilor de investment banking.

Decizia Citigroup de a aduce o prezenta fizica in Irak vine in contextul interesului tot mai ridicat al marilor companii petroliere, industriale si de constructii pentru aceasta tara.

Citigroup estimeaza ca economia Irakului va deveni in ultimii 10 ani unul dintre cei mai mari exportatori de petrol, iar PIB-ul ar putea atinge 2.000 miliarde de dolari in 2050.

Pe langa biroul de la Bagdad, Citi intentioneaza sa deschisa alte doua reprezentante in Irak in acest an, la Erbil, in regiunea autonoma kurda, bogata in petrol, si in portul Basra.

Toate reprezentantele vor putea colabora cu clientii Citi, dar nu pot derula activitati bancare comerciale.

Biroul Citigroup din Bagdad va fi condus de Dennis Flannery, fost atasat pe probleme financiare la Ambasada SUA din Irak. Flannery a fost in ultimii doi ani seful departamentului pentru Irak de la Citi Amman.

Sectorul bancar din Irak este dominat de doua banci comerciale controlate de stat, Rafidain Bank si Rasheed Bank, insa guvernul incearca sa deschida piata catre concurenti din sectorul privat.

Grupul britanic Standard Chartered, cunoscut pentru acitivitatile extinse pe pietele emergente, are deja o reprezentanta la Erbil si spera sa inaugureze in acest an prima sucursala din tara, vizand ulterior o retea care sa cuprinda Bagdadul si Basra.

Banca britanica HSBC este de asemenea prezenta in Irak, detinand 70% din actiunle Dar es Salaam Investment Bank, insa a anuntat ca va reevalua operatiunile din tara.

#Citibank Irak, #extindere Citibank, #Citibank planuri extindere , #stiri Citibank