Khaliq(Citi):Presiunile pe termen lung pe leu s-au disipat prin ajustarea deficitului de cont curent

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 14:37
1742 citiri
Khaliq(Citi):Presiunile pe termen lung pe leu s-au disipat prin ajustarea deficitului de cont curent

Cursul de schimb leu/euro este pus sub presiuni pe termen scurt, din cauza incertitudinii in plan politic, insa pe termen lung cea mai importanta presiune asupra leului, dinspre dezechilibrul contului curent, "s-a risipit in mare parte", a declarat presedintele Citibank Romania, Shahmir Khaliq.

"Presiunile pe cursul de schimb sunt determinate de raportul intre iesirile si intrarile de bani. Deficitul de cont curent al Romaniei s-a contractat semnificativ, in conditiile in care importurile scad mult mai repede decat exporturile. In acest sens, mare parte din presiunea pe termen lung pe curs s-a redus", a spus miercuri Shahmir Khaliq.

El a completat ca "o a doua parte a puzzle-ului o reprezinta rezervele valutare", care au crescut in ultimele luni si ofera, de asemenea, stabilitate pentru moneda nationala.

"Este posibil sa mai vedem presiuni pe termen scurt asupra cursului de schimb, dar cea mai mare parte a tensiunilor era dinspre dezechilibrul balantei de plati, care in mare s-a disipat", a precizat reprezentantul Citibank Romania.

Cursul de schimb a testat, marti, nivelul de 4,3 lei/euro, in contextul caderii guvernului.

Pentru deficitul de cont curent, prognoza FMI este de 5,5% din PIB la finalul acestui an, in scadere de la circa 12,3% din PIB in 2008.

 

#ajustare, # deficit, # cont curent, # leu, # rezerve valutare , #stiri Citibank