Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cuprom a semnat contractul de preluare a complexului minier RTB Bor

Cuprom a semnat contractul de preluare a complexului minier RTB Bor

Compania romaneasca Cuprom a semnat, luni, contractul pentru preluarea producatorului de cupru din Serbia RTB Bor pentru 400 milioane dolari, dupa ce a oferit cu 80 milioane de dolari mai mult decat oferta clasata pe locul al doilea, a anuntat guvernul sarb.

Tranzactia a fost finalizata dupa mai mult de doua luni de negociere. Reprezentantii Cuprom si cei ai agentiei sarbe de privatizare au semnat documentul de vanzare a bazinului metalurgic si minier RTB Bor. Angajamentul a fost semnat de ministerul energiei si mineritului, Radomir Naumov, si directorul agentiei de privatizare, Vladimir Galic. Guvernul sarb a stabilit initial un pret minim de 266,65 milioane dolari pentru licitatia RTB Bor.

Procesul de privatizare a RTB Bor cuprinde vanzarea si transferul drepturilor de exploatare asupra complexului RTB Bor, care cuprinde minele de cupru din Bor si Majdanpek (doua localitati din estul Serbiei, in apropiere de Drobeta Turnu-Severin), precum si o turnatorie si o rafinarie.

Cuprom a fost selectionata de agentia sarba de privatizare sa demareze negocierile de vanzare, dupa ce a depus cea mai buna oferta in cadrul unei licitatii desfasurate in ultima luna a anului trecut. Producatorul metalurgic roman a oferit 400 milioane dolari (305 milioane euro) si s-a angajat sa faca investitii tehnologice de 150 milioane dolari, precum si "o serie de investitii semnificative pentru rezolvarea problemelor de mediu si a infrastructurii locale", potrivit reprezentantilor companiei.

RTB Bor isi desfasoara activitatea in estul Serbiei (aproape de Drobeta Turnu-Severin) si isi transporta productia pe Dunare, iar portul de referinta este Constanta, potrivit paginii de internet a societatii. Minele din Bor au fost date in exploatare in 1904, de Societatea Franceza a Minelor din Bor, cu sediul in Paris.

Cuprom este unicul producator de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare emailate din Romania si unul din cei mai mari din estul Europei. Principalii clienti sunt producatori de cabluri electrice sau pentru industria auto din Europa. Compania, care are ca actionari sase firme din Cipru controlate de doi fosti bancheri de la Citibank, Horia Simu si Horia Pitulea (vicepresedintele consiliului de administratie), precum si de Ionut Costea. Cuprom a realizat, in 2005, o cifra de afaceri de 112,3 milioane dolari si a estimat venituri de 200 milioane dolari pentru 2006.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 997 ori