Citibank urca prognoza de inflatie pentru Romania la peste 7% la sfarsitul anului

Marti, 12 August 2008, ora 14:21
1455 citiri
Citibank urca prognoza de inflatie pentru Romania la peste 7% la sfarsitul anului

Analistii Citibank si-au revizuit in usoara crestere prognoza pentru inflatia in Romania la sfarsitul anului, de la 6,8% la peste 7% si continua sa anticipeze noi majorari de dobanda cheie, la cel putin 10,50% pe an, mai ales ca este "improbabil ca politica fiscala sa ajute la temperarea inflatiei". Revizuirea estimarii a fost determinata si de "semnele mai puternice de supraincalzire", arata raportul bancii.


Analistii Citibank - Ilker Domac, economist sef pentru Turcia si Europa de Sud-Est si Engin Dalgic, analist regional pentru aceeasi zona - considera ca noile majorari de dobanda ar fi justificate, din trei motive principale.


Primul - presiunile persistente dinspre cererea in exces, care constituie un motiv serios de ingrijorare, mai ales din punctul de vedere al largirii dezechilibrului extern. In al doilea rand, tendinta ascendenta a inflatiei de baza incepand din august 2007 demonstreaza ca presiunile inflationiste raman ridicate. In al treilea rand, perspectivele ca politica fiscala sa raspunda puternic sunt reduse inaintea alegerilor generale din noiembrie 2008.


Banca Nationala a Romaniei a revizuit, in cel mai recent raport asupra inflatiei, prognoza pentru sfarsitul acestui an, la 6,6%, de la 6%. De asemenea, la intanirea de politica monetara din 31 iulie 2008, BNR a decis sa duca dobanda cheie de la 10 la 10,25% pe an, in conditiile in care, in iulie, inflatia anuala a ajuns la 9,04%, varful ultimilor trei ani.