ROM AG '98 incepe sa "zgaltaie" din letargie Agricultura din Romania - restructurarea proiectului a dat roade in 2001 si se prefigureaza extinderea din 2002

Duminica, 23 Decembrie 2001, ora 00:00
1149 citiri

Guvernul Romaniei a emis in urma cu 4 ani Hotararea 686/1997, prin care autoriza
Regia Autonoma a Imbunatatirilor Funciare (RAIF - actuala SNIF prin reorganizare) pentru achizitionarea - cu garantia Statului Roman ! - a u Guvernul Romaniei a emis in urma cu 4 ani Hotararea 686/1997, prin care autoriza
Regia Autonoma a Imbunatatirilor Funciare (RAIF - actuala SNIF prin reorganizare) pentru achizitionarea - cu garantia Statului Roman ! - a unor pachete agricole in suma de 80 de milioane de dolari,
in cadrul celui mai mare dintre proiectele agricole derulate in Romania - "ROM AG '98".

Prin actul normativ mentionat, RAIF a fost mandatata sa semneze contracte comerciale cu furnizorii pachetelor agricole, americanii de la TransCehm Finance & Trade Corp., precum si contractele de imprumut cu Citibank N.A. (SUA).
Proiectul prevedea inclusiv posibilitatea ca RAIF sa se asocieze cu furnizorul de pachete agricole, formand societati comerciale cu personalitate juridica, astfel incat sa se asigure derularea in bune conditii a proiectului.

Prin HG 686 s-a stipulat ca, dupa achitarea in intregimea utilajelor agricole din componenta pachetelor agricole, acestea trec in proprietatea deplina a agricultorilor privati individuali sau asociati participanti la programe.
Tinand cont de faptul ca agricultura romaneasca avea (si are) nevoie de utilaje performante, proiectul a sunat extraordinar de promitator. Insa, desi proiectul era extrem de generos, au existat numeroase piedici care au facut ca derularea lui in bune conditii a inceput sa se intrevada doar incepand din acest an.

In 2000, proiectul "ROM AG '98" s-a derulat pe aproximativ 43.000 de hectare de teren (65 de module), americanii investind aproximativ 10 milioane dolari.
Insa din cauza faptului ca terenurile alese pentru a fi cultivate au fost dispersate si nu au corespuns din punct de vedere al calitatii pedologice, proiectul nu a dat randamentul scontat.

Desi proiectul demarat cu americanii este de importanta nationala, el nu a dat randament. Cei care conduceau pe atunci Ministerul Agriculturii nu au urmarit modul de derulare a acestuia, ba mai mult, au existat persoane care au obstructionat derularea acestuia din varii motive. In plus, au existat mari probleme: seceta puternica, furturile de produse agricole sau mentalitatile.

Cu toate greutatile intampinate, in anul 2001 proiectul a fost restructurat, restrangandu-se la 12.700 de hectare - prin renuntarea la terenuri care nu au corespuns din punct de vedere al calitatii pedologice - si a inceput sa fie profitabil.
In opinia specialistilor, la ora actuala lucrurile evolueaza bine, astfel ca ei doresc sa demonstreze ce succese se pot obtine prin folosirea unor "pachete" de echipamente moderne aduse in Romania:
95 de tractoare cu accesoriile aferente lucrarilor agricole, 90 de combine si 340 de echipamente de irigatii, seminte, utilaje si management si tehnologie avansate.

Valentin Apostol, directorul general al Societatii Nationale pentru Imbunatatiri Funciare, a declarat presei ca, datorita restructurarii programului, institutia pe care o conduce a reusit sa-si achite comisionul de risc - 4% din valoarea garantiilor, adica aproximativ 300.000 dolari - precum si datoriile catre proprietarii de terenuri.

Cei care se ocupa de derularea ROM AG '98 intentioneaza ca din 2002 sa extinda proiectul, in care sunt angrenate peste 1000 de persoane, pe aproximativ 55.000 de hectare de teren agricol.
Cabinetul Nastase este posibil sa supuna aprobarii un proiect de act normativ prin care in "ROM AG '98" sa fie incluse inclusiv suprafete de teren apartinand fostelor IAS-uri.