UE aduce negocierile OMC in pragul esecului

Vineri, 21 Octombrie 2005, ora 05:57
1232 citiri

Tratativele care s-au purtat zilele trecute la Luxemburg si Geneva intre reprezentantii comerciali ai statelor membre ale Uniunii Europene, pe marginea reducerii subventiilor agricole si a taxelor vamale, nu par sa fi avut alt rezultat decat adancirea discrepantelor si neintelegerilor. Franta, care initial nu a vrut sa recunoasca ineficienta presiunilor pe langa Peter Mandelson, comisarul european insarcinat cu probleme Comerciale, s-a vazut obligata spre final sa-si declare nemultumirea, pentru a evita adoptarea unei hotarari finale. Aceasta schimbare de pozitie a Parisului a survenit dupa ce, ieri, Peter Mandelson a declarat ca este pregatit sa faca noi concesii pentru deblocarea Ciclului Doha.

'UE va dovedi ca este pregatita pentru o scadere mai mare' in chestiunea subventiilor si a taxelor vamale aplicate produselor agricole, a declarat comisarul la sosirea sa in Elvetia. Totodata insa, spre nemultumirea celorlalti participanti la discutii - reprezentanti ai celor 148 de state ale OMC - Mandelson a adaugat ca 'Europa vrea sa vada cat mai repede posibil beneficiile pe care Ciclul Doha le va oferi in comertul cu produse industriale si servicii'. Declaratia lui Mandelson, privind raspunsul tarilor emergente, a fost calificata drept una 'nefericita', de catre ministrul brazilian al Afacerilor Externe, Celso Amorim. 'Aceasta nu este cea mai buna abordare. Agricultura este motorul ciclului, iar acest ciclu nu mai avanseaza. Nu are sens deci sa ne aplecam asupra altor subiecte cata vreme nu il putem rezolva pe acesta', a declarat ministrul. 'Agricultura este cheia prin care pot fi scoase din impas negocierile', a completat la randul sau reprezentantul american al Comertului, Rob Portman, care a cerut si 'propuneri mult mai ambitioase' dinspre UE. De cealalta parte insa, Uniunea Europeana considera a facut tot ce-i sta in putinta: a propus eliminarea subventiilor la export, diminuarea cu 70 la suta a subventiilor interne acordate agricultorilor si a acceptat reducerea cu pana la 50% a taxelor vamale. Franta, care beneficiaza de cele mai mari subventii agricole, a raspuns extrem de virulent, propunand ieri chiar o blocare a discutiilor referitoare la agricultura. 'Franta nu este in masura sa sustina negocierile Comisiei Europene in problema agricola', a declarat ministrul francez de Externe, Christine Lagarde.

Pentru a iesi din actualul impas, Mandelson a propus noi runde de negocieri zilele acestea, de data aceasta, in cadrul asa-zisului club al celor sase: Argentina, Canada, China, Japonia, Noua Zeelanda, Elvetia.

Ciclul Doha pentru Dezvoltare

Ciclul Doha a fost lansat in 2001, in capitala Quatarului, iar scopul sau a fost acela de a sprijini procesul de liberalizare a comertului mondial. Succesiunea de negocieri a acestui ciclu poate fi privita insa astazi ca o disputa complexa, Nord-Sud, intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. Punctul comun al acestor lungi tratative este acela ca tarile aflate in curs de dezvoltare pot fi ajutate cel mai bine nu atat prin donatii financiare cat prin asigurarea accesului pe pietele dezvoltate. Din aceasta cauza in prezent se discuta liberalizarea pietei agricole si reducerea subventiilor din sectorul agricol. Tarile dezvoltate nu au vrut insa sa accepte aceasta deschidere gratuit. Astfel, Nordul, adica tarile bogate, le-au cerut economiilor in dezvoltare o deschidere a pietelor pentru produsele industriale si servicii. Negocierile din cadrul Ciclului Doha ar trebui sa se incheie pe 13 septembrie, prin ultimul summit OMC, care se va derula la Hong Kong.

Maria Cora / Bogdan Vasilescu