Tinerii sunt cei mai afectati de somaj

Sambata, 07 Martie 2009, ora 10:58
2750 citiri
Tinerii sunt cei mai afectati de somaj

Tinerii sunt cei mai afectati de valul de concedieri din ultima perioada, rata de somaj pentru varste cuprinsa intre 15 - 24 de ani crescand de sapte ori fata de cea pentru celelalte categorii de varsta, in Franta.

Rata somajului a crescut cu 0,6 procente in Hexagon in doar trei luni, cea mai brusca scadere din ultimii 25 de ani, scrie Le Figaro.

Astfel, 7,8 procente din populatia activa franceza a ramas fara un loc de munca. Doar in zona metropolitana a Parisului exista 2,2 milioane de persoane in somaj.

"Aceasta crestere a ratei somajului este consecinta directa a scaderii activitatii economice in al patrulea trimestru," a explicat Christine Lagarde, ministrul Economiei si Muncii. "In contexul crizei economice si financiare mondiale, estimarile negative ale companiilor au cantarit greu asupra evolutiei pietii muncii," a adaugat Lagarde.

"Ceea ce este remarcabil in aceasta criza este rapiditatea cu care s-au adaptat sefii companiilor. De la intrevederea problemelor, disponibilizarile au fost foarte rapide si masive. Impactul asupra ratei de somaj este, deci, logic," a spus Alexander Law, directorul economic al Xerfi.

Pana in 2010, specialistii si autoritatile estimeaza ca rata somajului va urca la 10% in Franta, acest lucru putandu-se intampla chiar si pana la sfarsitul acestui an, daca "hemoragia" nu se opreste.

Tinerii au fost cei mai afectati, aproximativ 21% din barbatii tineri fiind someri. Singura categorie unde nu se inregistreaza un declin este pentru cei in varsta de peste 55 de ani, in mare parte datorita unor masuri pentru ajutorarea celor mai in varsta sa isi gaseasca locuri de munca.

#disponibilizari, #loc, #munca, #somaj, #tineri , #stiri Christine Lagarde