Suedia vrea taxarea bancilor dupa modelul Obama

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 09:36
1146 citiri
Suedia vrea taxarea bancilor dupa modelul Obama

Ministrul suedez de Finante a propus omologilor sai din UE introducerea unei taxe pentru banci, in vederea recuperarii costurilor de sustinere a sectorului de profil, similara cu cea anuntata de presedintele Obama in SUA, dar ideea a fost primita cu reticenta, transmite Reuters.

Obama a recomandat saptamana trecuta introducerea unei taxe pentru companiile de pe Wall Street, astfel incat sa acopere costuri de 117 miliarde de dolari generate de programul TARP de sustinere a sistemului financiar, precizeaza Mediafax.

"Nu putem accepta o situatie in care bancherii fug de asumarea costurilor", a declarat ministrul de Finante suedez Anders Borg, la o reuniune a ministrilor de profil din UE.

Germania, Franta si Marea Britanie au salutat initiativa lui Obama, dar au aratat ca vor promova propriile lor idei.

Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a declarat, marti, ca in curand va avea loc un acord la nivel international asupra masurilor prin care sectorul financiar va suporta costul salvarii bancilor.

Ministrii de Finante din G20, grupul celor mai dezvoltate natiuni ale lumii, urmeaza sa se reuneasca in februarie.

Christine Lagarde, ministrul de Finante francez, a salutat propunerea suedeza, pe care o considera interesanta.

Comisarul pentru Fiscalitate, Laszlo Kovacs, a avertizat insa ca un singur stat membru poate bloca un astfel de plan, daca nu este de acord.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#suedia, #obama, #banci, #taxe , #stiri Christine Lagarde