Renault: scandalul de spionaj ar putea fi doar o manipulare

Vineri, 04 Martie 2011, ora 14:07
1486 citiri
Renault: scandalul de spionaj ar putea fi doar o manipulare

Renault a admis pentru prima data ca scandalul de spionaj de la inceputul acestui an, care a deteriorat relatia companiei cu guvernul francez si ar fi putut crea tensiuni diplomatice intre Franta si China, ar putea fi doar o manipulare, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Autoritatile franceze sunt jenate de situatie si spun ca Renault se va confrunta cu toate consecintele si responsabilitatea pentru evenimente.

"Un anumit numar de elemente ne indreapta catre indoieli. Ori ne confruntam cu un caz de spionaj si un inalt executiv pe probleme de securitate isi protejeaza sursa in pofida situatiei create.

Ori Renault este o victima a manipularii, nu stim de ce natura, care ar putea fi inclusiv o frauda.

In acest caz, daca toate indoielile se risipesc, vom propune reangajarea celor trei directori (suspectati in ianuarie ca au vandut secrete industriale si concediati - n.r.) si, in orice caz, Renault va avea mare grija sa remedieze orice injustitie", a declarat directorul de operatiuni al grupului, Patrick Pelata, intr-un interviu pentru Le Figaro.

Renault a apelat in ianuarie la justitia franceza in baza nuor suspiciuni ca a fost tinta spionajului industrial, care ar fi vizat programul de vehicule electrice derulat impreuna cu Nissan.

Compania exprima atunci temeri ca detalii din proiectele vizate ar fi fost transmise unei puteri straine. Grupul a concediat atunci trei directori, suspectati ca ar fi orchestrat spionajul in schimbul unor sume de bani de la presupusa putere straina.

Cei trei au negat toate acuzatiile si au actionat Renault in justitie.

Cazul a tensionat relatiile dintre Renault si guvernul francez, care detine 15% din actiunile companiei. Autoritatile au criticat Renault pentru ca nu a informat imediat institutiile de resort cu privire la cazul de spionaj, alegand sa deruleze mai intai o ancheta interna.

Situatia ar fi putut de asemenea sa degenereze intr-o disputa diplomatica intre Franta si China, dupa ce o sursa guvernamentala a declarat, inainte de initierea anchetei oficiale, ca anchetatorii suspectau, in primele faze ale investigatiei, o posibila legatura cu China.

"Ceea ce conteaza astazi este sa ajungem repede la adevar, iar daca suspiciunile au fost nefondate sa se faca dreptate, sa fie restabilita increderea, iar compensatia platita", a declarat vineri, la postul de radio RMC, ministrul francez al economiei, Christine Lagarde.

Ea a adaugat ca "toate consecintele" vor trebui suportate in privinta responsabilitatii pentru situatie.

"Nimeni nu ar trebui sa traga fara tinta si sa acuze fara dovezi", a afirmat Lagarde.

Surse apropiate investigatiei au declarat joi pentru AFP ca anchetatorii nu au gasit dovezi care sa probeze acuzatiile aduse de Renault impotriva celor trei directori. Acuzarea se baza pe descoperirea unor conturi in strainatate care sa demonstreze ca cei trei au obtinut bani pentru a divulga informatii confidentiale.

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#renault, #scandal spionaj , #stiri Christine Lagarde