Presedintele BM: criza din Europa, imuna la lichiditati

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 09:38
1286 citiri
Presedintele BM: criza din Europa, imuna la lichiditati

Masurile de sustinere prin lichditati, utilizate in acest moment de Uniunea Europeana pentru a impiedica o criza a datoriilor pentru bancile din regiune, nu vor fi suficiente, a declarat, marti, Robert Zoellick, Presedintele Bancii Mondiale.

"Au tot incercat sa faca infuzii de capital in ultima luna, Banca Centrala Europeana a adus foarte multe lichiditati. Totusi, eu nu cred ca luchiditatile sunt solutia pentru rezolvarea acestor probleme", sustine Zoellick, intr-un interviu acordat CNBC.

Presedintele Bancii Mondiale este de parere ca liderii europeni trebuiau sa se confrunte cu alegerile dificile privind integrarea fiscala pentru a face fata scaderii valorii datoriilor suverane, dar si riscurilor la care se expun capitalurile bancilor.

"Christine Lagarde, seful FMI, si cu mine, dintr-o alta pozitie, mai exact de la sefia Bancii Mondiale, am incercat sa ii indemnam pe oameni sa vada toate aceste semne de intrebare", a adaugat Zoellick.

Lagarde, care a declarat in cadrul conferintei anuale a Federal Reserve ca bancile europene au nevoie de o recapitalizare urgenta, a starnit nemultumirea unor oficiali europeni.

Zoellick a ales o abordare mai putin grava, sustinand ca decizia nu apartine celor din afara, ci cetatenilor europeni si conducatorilor guvernelor. Totusi, a cerut in mod repetat o strategie diferita pentru rezolvarea problemei datoriilor din zona euro, fara sa mentioneze clar care este optiunea pe care o sustine.

Pietele au sperat ca va exista un stimul financiar din partea Fed, care sa mai atenueze din ingrijorarile privind cresterea globala, insa Zoellick este de parere ca doar politica monetara nu ar fi suficienta. In schimb, el incurajeaza gasirea unei modalitati pentru zona Euro de a depasi criza.

"Alegerea depaseste atributiile ministrilor de finante, acestea vor fi decizii luate de conducatorii guvernelor si vor fi sustinute de parlament", a declarat Zoellick.

#bm, #criza euro, #lichiditati datorii euro, #rober zoellick , #stiri Christine Lagarde