Premierul elen a renuntat sa mearga in SUA

Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 14:42
1335 citiri
Premierul elen a renuntat sa mearga in SUA

Inspectorii troicii formate din Comisia Europeana (CE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) au amanat o vizita cruciala la Atena, care ar fi trebuit sa inceapa luni, iar premierul elen George Papandreou a renuntat la o vizita in SUA, la Natiunile Unite si FMI.

Oficialii troicii vor participa in schimb la o teleconferinta cu ministrul elen de Finante Evangelos Venizelos.

Papandreou si-a anulat sambata vizita in Statele Unite din cauza agravarii crizei datoriilor, cu cateva zile inainte ca inspectorii creditorilor internationali sa decida daca finanteaza in continuare Grecia.

Venizelos s-a grabit sa respinga temerile ca anularea vizitei premierului indica iminenta unui default, afirmand ca aceste discutii sunt "ridicole", dar opozitia conservatoare a profitat de situatie pentru a cere alegeri anticipate, alimentand temerile ca Grecia duce lipsa de vointa politica pentru aplicarea masurilor dure de austeritate.

"Comentariile si analizele despre iminenta unui default sau faliment nu sunt doar iresponsabile ci si ridicole", a afirmat Venizelos intr-un comunicat. Papandreou s-a aflat la Londra, in drum spre Statele Unite, unde trebuia sa participe la reuniuni ale Natiunilor Unite si FMI, dar a decis sa se intoarca in tara dupa ce a discutat despre ultimele evolutii cu Venizelos, au spus oficiali guvernamentali de la Atena.

"Premierul a considerat ca nu trebuie sa fie plecat. Vrea sa se asigure ca angajamentele Greciei fata de partenerii din UE sunt respectate", a declarat un purtator de cuvant al guvernului, Ilias Mossialos.

O sursa guvernamentala a aratat ca partenerii din zona euro exercita presiuni mari asupra Greciei pentru a lua masuri suplimentare, astfel incat sa merite continuarea finantarii din programul de 100 miliarde de euro convenit in mai 2010, pentru a evita falimentul.

Grecia mai dispune de lichiditati pana la inceputul lunii octombrie. In iulie a fost convenit de liderii din zona euro un al doilea program de ajutor, de 109 miliarde de euro, dupa ce a devenit clar ca Grecia nu va putea reveni pe pietele financiare.

Partenerii din zona euro cer garantii pentru noul imprumut, iar inscrierea bancilor la programul de schimb de obligatiuni este lenta.

Papandreou urma sa se intalneasca duminica, la New York, cu secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, iar marti cu directorul general al FMI, Christine Lagarde. Venizelos va participa totusi la reuniunea FMI care va avea loc la Washington la sfarsitul saptamanii viitoare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#premier grecia, #sua, #comisia europeana, #george papandreou , #stiri Christine Lagarde