Liderii marilor banci avertizeaza asupra protectionismului financiar

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 15:45
937 citiri
Liderii marilor banci avertizeaza asupra protectionismului financiar

Actiunile guvernelor si autoritatilor de reglementare de sprijinire a sistemelor bancare si pietelor financiare au riscat sa duca la protectionism financiar, au avertizat liderii marilor banci, relateaza Financial Times (FT), citat de NewsIn.

Bancherii, printre care se numara si oficiali de top ai Deutsche Bank, JPMorgan, BBVA (Spania) si SEB (Suedia), au declarat ca sprijina reformele de reglementare "in profunzime", care includ schimbari ale practicilor de plata ale bancilor si impunerea unor conditii de capital mai aspre.

Totusi, intr-un raport asupra viitorului reglementarii financiare, acestia si-au exprimat ingrijorarile in privinta actiunilor rapide de modificare a regulilor financiare in Marea Britanie si Statele Unite, care ar include ajustari ale practicilor de compensare.

Raportul a fost publicat la numai cateva zile dupa ce Christine Lagarde, ministrul de finante al Frantei, a criticat bancile pentru ca au reinceput sa acorde prime garantate si a cerut Grupului celor 20, cele mai industrializate 20 de state din lume (G20), sa nu mai "traga de timp" si sa limiteze practicile care incurajeaza asumarea excesiva de riscuri.

"Exista riscul unei pierderi a integrarii si cooperarii globale, asa cum s-a intamplat intre 1914 si 1945.

Ar trebui sa fie luate masurile necesare pentru evitarea acestui lucru", arata raportul Institutului Finantelor Internationale, al carui presedinte este Josef Ackermann, directorul executiv al Deutsche Bank.

Charles Dallara, director administrativ al Institutului, a declarat pentru FT ca, desi liderii globali si autoritatile de reglementare "se arata recunoscatori coordonarii globale", in cadrul unor intruniri cum a fost summitul G20, acest lucru nu este vizibil practic.

Raportul mai evidentiaza ingrijorarile privind propunerea Marii Britanii in ceea ce priveste imboldul dat investitorilor pentru cumpararea de obligatiuni ale guvernului britanic.

Statele membre G8 si tarile emergente au anuntat in cadrul summitului din iulie, de la L'Aquila, Italia, ca vor face tot posibilul sa "reziste protectionismului si sa incurajeze deschiderea pietelor".

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a anuntat la finele lunii martie ca anumite planuri de relansare economica favorizeaza produsele si serviciile interne in detrimentul importurilor, favorizand astfel protectionismul.

La capitolul ajutoare de stat, OMC da ca exemplu ajutoarele acordate in sectorul otelului si in sectorul auto.

O aluzie directa la Statele Unite si la unele tari din Uniunea Europeana, precum Franta, care au fost criticate de concurentii lor pentru programele in valoare de miliarde euro ce favorizeaza produsele nationale. 

#protectionism, # banci, # reforme, # OMC , #stiri Christine Lagarde

Curs valutar

1 EUR = 4.9681 RON

0.0026

1 USD = 4.5404 RON

-0.0151
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  10. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos