Lagarde: inca putem evita recesiunea -interviu Der Spiegel

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 08:17
1468 citiri
Lagarde: inca putem evita recesiunea -interviu Der Spiegel

O nou recesiune poate fi evitata, daca toate guvernele, institutiile internationale si bancile centrale vor coopera, a declarat seful Fondului Monetar International, Christine Lagarde. 

"Fiecare moment din istorie este diferit de situatiile precedente si ar fi gresit sa incercam sa facem comparatii. In ceea ce priveste Fondul Monetar International, putem observa ca a fost, mai ales in timul verii, un criza ecidenta de incredere care a agravat rau situatia. Trebuie sa se ia masuri pentru a fi siguri ca acest cerc vicios se va rupe",a declarat Christine Lagarde intr-un interviu acordat Der Spiegel.

Solicitata sa ofere o imagine a cercului vicios format, seful Fmi sustine ca este vorba de o combinatie intre o iesire lenta din criza financiara si o grea criza a datoriilor suverante. Ambele probleme alimenteaza ingrijorari serioase pricind capitalul si puterea bancilor, mai ales cand detin volume semnificative de bonduri suverane, tocmai de aceea, daca bancile se vor confrunta in continuare cu dificultati, tot mai multe tari vor fi afectate. "Trebuie sa oprim acest cerc", adauga Lagarde.

Ce este de facut?

Privind la situatia europeana, Lagarde vorbeste despre necesitatea unei consolidari fiscale calificate prim masuri care accentueaza cresterea. In plus, aceasta considera ca ar trebui sa se faca o recapitalizare consistenta a bancilor, mentionand ca cele doua masuri merg "mana in mana". "Problema datoriilo suverante depinde foarte mult de increderea pe care jucatorii de pe piete o au in bancile europene.

Ne aflam in pragul unei noi recesiuni?

"Suntem inca in situatia in care putem evita o noua recesiune",a declarat seful FMI. "Spectrul de politivi valabile pentru diferite guverne si banci centrale este mai ingust din cauza rezervelor utilizate in 2009. Insa, daca toate guvernele, institutiile internationale si bancile centrale vor coopera, vom reusi sa evitam recesiunea", a adaugat aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#christine lagarde, #criza, #lagarde, #recesiune , #stiri Christine Lagarde