Lagarde castiga simpatia economiilor emergente

Vineri, 27 Mai 2011, ora 10:12
1227 citiri
Lagarde castiga simpatia economiilor emergente

Omul cu cele mai mari sanse de a deveni viitorul sef FMI, Christine Lagarde, incepe un turneu in capitalele marilor state emergente, pentru a le garanta o buna reprezentantivitate in Fond, relateaza ziare.com.

Christine Lagarde, candidatul ce va deveni urmatorul director al FMI, a cautat sa inlature vocile critice ale celor ce se opun sefiei europene a Fondului, precizand faptul ca economiile emergente vor fi foarte bine reprezentantate, la nivelul pozitiilor de varf din Fond.

Promisiunea candidatei a fost facuta in momentul in care aceasta se pregatea sa faca o vizita prin capitalele economiilor emergente, in incercarea de a convinge liderii acestora ca tot un european ar trebui sa detina mandatul la sefia FMI, informeaza Financial Times.

La inceputul acestei saptamani, intr-unul dintre rarele eforturi de cooperare, Brazilia, Rusia, India, Africa de Sud si China au semnat o declaratie comuna prin care isi aratau nemultumirea pentru faptul ca sefia FMI revine in continuare Europei, ignorandu-se expansiunea economiilor emergente.

De la infiintarea sa, in 1947, Fondul a fost condus fara intrerupere de catre europeni, majoritatea francezi, in vreme ce sefia Bancii Mondiale a revenit americanilor.

Principalul contracandidat al Christinei Lagarde se pare ca va fi Agustin Carstens, guvernator al bancii centrale a Mexicului, format la University of Chicago, si care si-a declarat intentia de a "purta steagul economiilor emergente".

#christine lagarde, #sef fmi, #state emergente , #stiri Christine Lagarde