Germania si Franta sustin impunerea unei taxe internationale pentru banci

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 17:32
1662 citiri
Germania si Franta sustin impunerea unei taxe internationale pentru banci

Germania si Franta au sustinut, miercuri, impunerea unei taxe internationale sistemului bancar, pentru a asigura o concurenta corecta la nivel mondial, si au cerut introducerea intr-un cadru european a regulilor nationale de restructurarea a sectoarelor bancare.

Franta este ultimul stat care cere introducerea unei taxe pe activele bancilor pentru a finanta operatiunile de sustinere a institutiilor financiare, dupa ce Germania a anuntat planuri privind un astfel de impozit, informeaza Mediafax.

"Sutem de acord in privinta naturii internationale pe care ar trebui sa o aiba acest mecanism", a afirmat ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, in timpul unei conferinte de presa comune cu omologul sau german, Wolfgang Schaeuble.

Pozitia comuna a Frantei si Germaniei creste sansele ca statele G20 sa ajunga la un acord referitor la o taxa pentru banci in timpul reuniunii din iunie.

Lagarde a adaugat ca o impozitare internationala nu va exclude, obligatoriu, o taxa aplicata tranzactiilor financiare, idee respinsa de majoritatea marilor economii, ca SUA sau Canada.

Guvernul german a convenit, miercuri, noi reguli privind sectorul bancar, inclusiv introducerea unei taxe, vizand reducerea "riscurilor morale" sau a asteptarilor bancilor sa fie salvate din banii contribuabililor.

Intr-un comunicat comun, Franta si Germania au afirmat ca noile propuneri reprezinta "o contributie utila la dezbaterea internationala referitoare la reducerea riscurilor sistemice".

Propunerile permit statului sa intervina rapid pentru restructurarea sau lichidarea bancilor aflate in pragul prabusirii, dar si pentru salvarea unor operatiuni de importanta sistemica.

Procesul de restructurare ar trebui sa fie finantat partial de taxa impusa bancilor.

Executivul german intentioneaza sa introduca noile propuneri intr-un proiect de lege pana la vara, a spus Schaeuble.

Ministrul francez a participat la reuniunea cabinetului german la Berlin, parte a eforturilor celor doua guverne de a imbunatati coordonarea franco-germana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impunere, # taxa, # active, # banci, # tari , #stiri Christine Lagarde