Franta vinde sapte procente din France Telecom pentru a acoperi datoriile guvernamentale

Luni, 25 Iunie 2007, ora 11:48
925 citiri

Guvernul Frantei vinde un pachet sapte procente din France Telecom, evaluat la 3,8 miliarde euro (5,1 miliarde dolari), pentru a acoperi datoriile guvernamentale, informeaza Bloomberg.

Vanzarea a fost impulsionata de programul noului presedinte francez, Nicolas Sarkozy, de reducere a datoriilor, inainte de implementarea programului de reducere a taxelor.

Franta va vinde intre 130 milioane de actiuni si 180 milioane de actiuni apartinand companiei cu sediul central in Paris, reducandu-si astfel, la 25,5 la suta, participatia in cea de-a a treia companie de telefonie europeana, a anuntat ministrul Finantelor din Franta, Christine Lagarde. Cu aceasta participatie, Guvernul francez va ramane, insa, 'un actionar semnificativ pe termen mediu', a precizat Lagarde.

Sarkozy, care i-a succedat in functie fostului presedinte Jacques Chirac, in 16 mai, a promis scaderea taxelor, care ar putea avea drept rezultat reducerea, cu 11 miliarde euro, a incasarilor la buget, in anul 2008. in timpul campaniei sale electorale Nicolas Sarkozy, a reafirmat ca doreste sa reduca nivelul TVA la 5,5 la suta pentru cele 150.000 de cafenele si restaurante si 28.000 de hoteluri din tara sa.

Aceasta masura ar costa bugetul francez 2,5 miliarde de euro. Conducerea sindicatelor franceze din acest domeniu a subliniat ca o astfel de decizie ar duce la aparitia a 40.000 de noi locuri de munca in fiecare an.

Franta a inregistrat, anul trecut, cea de-al patrulea deficit public din zona euro, de 2,5 procente din valoarea Produsului Intern Brut. Datoriile Frantei reprezinta 63,7 procente din PIB. Presedintele francez intentioneaza sa reduca datoriile tarii sub limita impusa de Uniunea Europeana de 60 la suta din PIB pana in anul 2012.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)