Europa, in mainile FMI. Lagarde iubeste prea mult zona euro?

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 17:27
1593 citiri
Europa, in mainile FMI. Lagarde iubeste prea mult zona euro?

Pe masura ce criza datoriilor suverane se adanceste, FMI este pus in situatia de a-si revizui atitudinea, scrie Business Insider .

Directorul FMI, Christine Lagarde a facut un apelpentru recapitalizarea sistemului bancar din Europa aflat in stare de faliment.

Reactia oficialilor la acest apel nu a fost una tocmai potrivita, sustin economistii internationali.

Oficialii europeni au precizat ca sistemul bancar se afla intr-o situatie buna, "e nevoie doar de lichiditate".

Reactia acestora, spun analistii, ar trebui sa atraga atentia FMI, institutie care trebuie sa renunte la a mai fi sensibila fata de Europa.

Pana acum, Fondul Monetar International a sprijinit fiecare noua initiativa europeana pentru a salva tarile supraindatorate de la periferia zonei euro, oferind mai mult de 100 de miliarde de dolari catre Grecia, Portugalia si Iralnda.

Din pacate, FMI nu risca doar banii membrilor sai ci si credibilitatea institutiei.

Cu un an in urma, la reuniunea anuala a FMI de la Washington, oficialii Fondului precizau ca situatia tulbure cu care se confrunta Europa nu era decat o "furtuna intr-o cana cu apa".

FMi incerca astfel sa convinga invetsitorii ca datoria din zona euro era solida ca o stanca.

Chiar si in cazul Greciei, FMI a sustinut cu tarie ca datoria statului elen nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Cu toate acestea, niciuna din promisunile Fondului nu s-au adeverit.

Criza datoriilor suverane din Europa s-a adancit in timp, iar Grecia a devenit principala problema a zonei.

Si fiindca situatia s-a deteriorat, analistii se asteaptau ca FMI sa-si revizuiasca atitudinea si sa adopte un ton mai precaut.

In schimb, in aprilie 2011, la o reuniune intermediara, un inalt oficial FMI a declarat ca Spania va deveni o tara de baza din zona euro precum Germania si nu o tara periferica cum e Grecia, Irlanda sau Portugalia.

In opinia economistilor, Europa si SUA au prea multa putere asupra FMI, iar actiunile unor state din zona euro au o influenta foarte mare asupra institutiei cu sediul la Washington.

Ceea ce liderii europeni isi doresc cel mai mult de la Fondul Monetar International este obtinerea de imprumuturi si un sprijin puternic.

Insa, Europa are nevoie la momentul actual de cu totul altceva- o evaluare onesta si obiectivitate.

Intr-un discurs recent, Ben Bernanke, seful FED, s-a plans asupra faptului ca paralizia politica a devenit impedimentul principal in calea recuperarii.

Cu toate acestea, istoria spune ca in cazul unei crize financiare paralizia politica nu poate fi evitata.

Economistii internationali cred ca FMI trebuie sa devina mai sceptic in ceea ce priveste dinamica datoriei din zona euro, in loc sa caute constant scuze si sa arate ca datoria este una durabila.

Oricine se uita atent la optiunile pe care le are Europa pentru a iesi din acest carusel al datoriilor, isi va da seama ca un obstacol imens este dat de constrangerile politice.

Chiar si in afara Europei, FMI a dat prea multa crezare guvernelor nationale, in loc sa se concentreze asupra intereselor populatiei.

Acum, ca FMI a recunoscut ca exista gauri mari de capital in multe banci europene, ar trebui sa se gandeasca la o solutie credibila si realista cu privire la criza datoriilor suverane din zona euro, o solutie care va implica fie dezmembrarea zonei euro fie reforma fundamentelor constitutionale.

Viitorul Europei depinde de FMI.

#christine lagarde, #criza datorii suverane, #fmi, #soarta europa, #zona euro , #stiri Christine Lagarde