Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia zonei euro a intrat in prima recesiune de la introducerea monedei unice

Economia zonei euro a intrat in prima recesiune de la introducerea monedei unice

Economia zonei euro a intrat in prima recesiune de la introducerea monedei unice, in 1999, conform datelor biroului de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, relateaza Times Online. Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,2%, atat in cadrul Uniunii Europene, cat si in zona euro, comparativ cu trimestrul anterior, conform datelor oferite de Eurostat.


In al doilea trimestru al anului, economia zonei euro scazuse cu 0,2%, in timp ce la nivelul celor 27 de state ale UE, economia stagnase, conform Eurostat.


Astfel, cele doua comprimari trimestriale succesive din zona euro marcheaza intrarea in prima recesiune tehnica .


Comparativ cu perioada similara din 2007, PIB-ul a crescut cu 0,8% in blocul comunitar si cu 0,7% in zona euro, in al treilea trimestru din 2008.


Cele mai mari contractari ale economiei au fost inregistrate in Letonia, de 4,2%, in Estonia, de 3,3% si in Italia, de 0,9%, in termeni anuali.


La polul opus, cele mai mari cresteri ale PIB-ului au fost inregistrate in Slovacia, de 7,1%, Cehia, de 4,7% si Cipru, de 3,5%, comparativ cu trimestrul al treilea din 2007.


In SUA, PIB-ul a scazut in perioada iulie - septembrie cu 0,1% fata de trimestrul anterior, dupa o crestere de 0,7% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului. Comparativ cu trimestrul al treilea din 2007, SUA a inregistrat o crestere economica de 0,8%.


Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, s-a comprimat in al treilea trimestru peste asteptarile analistilor, confirmand intrarea in cea mai grava recesiune din ultimii 12 ani, in contextul in care criza economica globala a afectat exporturile.


Produsul intern brut a scazut cu 0,5% fata de trimestrul anterior, cand coborase cu 0,4%.


In Franta, ministrul economiei, Christine Lagarde, a spus vineri ca economia a crescut, in mod neasteptat, cu 0,14% in al treilea trimestru, salvand Franta de la intrarea in recesiune.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 931 ori