Economia este inca in pericol, avertizeaza guvernatorii bancilor centrale

Luni, 29 August 2011, ora 19:12
1412 citiri
Economia este inca in pericol, avertizeaza guvernatorii bancilor centrale

Opinia sefului FMI, Christine Lagarde, ca "ne aflam intr-o noua faza periculoasa" a economiei mondiale, este impartasita de guvernatorii bancilor centrale, reuniti, ca in fiecare an, in august, in Jackson Hole, Wyoming, Statele Unite.

Cativa oficiali de la Fed au indoieli ca mai pot resuscita revenirea Americii, scrie Wall Street Journal. Mickey Levy, economist sef la Bank of America, spune ca rata dobanzii cheie a Fed (n.red - care va fi mentinuta aproape de 0% timp de 2 ani) nu poate scoate economia din faza de crestere slaba.

Fost membru al consiliului de administrare al Rezervei Federale, Randy Kroszner, sustine insa ca nu este necesara mai multa interventie din partea Fed, pentru ca economia SUA sa inceapa sa creasca.

Majoritatea oficialilor Bancii Centrale Europene sunt de parere ca solutiile pentru problemele Europei, de la datoriile suverane la sistemul bancar, se afla in mainile liderilor politici, nu ale BCE.

La randul lor, economistii JPMorgan, in analiza economica saptamanala, au dat vina pentru recenta goana globala dupa vanzarea de actiuni pe "paralizia politicilor in SUA si Europa, care a relevat ca nu este nicio unitate de cavalerie care sa vina in ajutor".

Oficialii de ambele parti ale Atlanticului, care au orchestrat raspunsul la criza globala financiara, insista ca economia globala ar fi fost si mai rau decat acum, daca nu ar fi intervenit la timp, insa este limpede ca remediile aplicate de ei nu au produs rezultatele scontate, scrie publicatia citata.

Unii economisti, printre care si Kenneth Rogoff, de la Universitatea Harvard, sustin ca actuala crestere economica anemica este rezultatul inevitabil al recesiunii provocate de crize financiare si bancare. Politicile guvernamentale, mai ales in conditiile indatorarii masive in SUA, Europa si Japonia, nu pot depasi eforturile oamenilor si bancilor de a-si reduce indatorarea.

La Jackson Hole, Lagarde le-a cerut marilor banci centrale sa isi mentina politica de dobanda la rate "foarte flexibile", referindu-se la BCE, care a fost prima banca centrala care a crescut rata. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, stand langa Lagarde in timpul acestei remarci, nu a dat semne ca se gandeste sa reduca rata dobanzii.

Citeste continuarea pe ziare.com

#fmi, #criza economica, #criza zone euro, #zona euro, #euro, #christine lagarde, #sistem bancar , #stiri Christine Lagarde