Deprecierea euro ajuta exportatorii europeni

Luni, 08 Februarie 2010, ora 23:26
1517 citiri
Deprecierea euro ajuta exportatorii europeni

Deprecierea monedei euro, din cauza temerilor privind problemele bugetare ale Greciei, are si un efect pozitiv pentru statele membre, prin sprijinirea exporturilor tarilor europene.

Euro a inregistrat, luni, o crestere usoara si s-a stabilizat fata de moneda americana sub 1,37 dolari, dupa ce a scazut, vineri, la 1,3586 dolari, minimul ultimelor opt luni.

Declinul euro reflecta indoielile privind situatia bugetara a Greciei, Portugualiei sau Spaniei, si capacitatea acestora de a finanta deficitele uriase inregistrate.

Investitorii se tem ca problemele acestor tari s-ar putea extinde la intreaga zona euro. Din cauza actiunilor unor fonduri speculative, investitorii prefera, in ultima perioada, plasamentele in dolari, considerate mai sigure.

Deprecierea euro are, insa, si efecte pozitive pentru europeni, care au criticat adesea dezavantajul unei monede puternice pentru exporturi, necesare pentru recuperare economica.

"Ne-am plans mereu ca dolarul nu este suficient de puternic. (...) Este clar o imbunatatire", a declarat ministrul de Finante francez, Christine Lagarde, dupa o intalnire a statelor membre ale G7 la sfarsitul saptamanii trecute in Canada.

Angajatorii europeni estimau ca euro ajunsese la "un nivel dureros pentru companiile europene" cand se situa peste pragul de 1,4 dolari.

Moneda europeana a urcat peste 1,6 dolari in vara anului 2008 si a avut o cotatie ridicata si pe parcursul anului 2009. Din aceste motive europenii au cerut in ultimele luni Statelor Unite sa permita aprecierea dolarului.

Dolarul mai slab serveste interesele economiei americane sprijinind exporturile, care devin astfel mai ieftine, insa are un impact negativ pentru zona euro, ingreunand livrarile la extern si recuperarea economica.

Beneficiile deprecierii euro ar fi, insa, usor uitate daca temerile investitorilor privind situatia Greciei s-ar extinde la intreaga zona euro, explicand interventiile liderilor europeni pentru calmarea pietelor financiare.

La intrunirea G7, ministrii europeni au afirmat ca Europa poate rezolva problemele bugetare fara sprijin extern. Totusi, "participantii la piata care asteptau semne privind o interventie pentru salvarea Greciei au fost dezamagiti, considera un analist al Commerzbank, care estimeaza ca "aprecierea euro nu se va relua in viitorul apropiat".

Ministrii prezenti la reuniunea G7 "au esuat sa adopte masuri concrete pentru a rezvolva problema datoriilor din Europa", a declarat analistul CMC Markets Michael Hewson.

Pietele financiare asteapta, inca, un mesaj clar, in timp ce ideea de sprijin financiar pentru Grecia, prin imprumuturi bilaterale sau de la Fondul Monetar International, castiga teren in fiecare zi. Liderii europeni se vor intalni joi la Bruxelles pentru a discuta criza economica si reluarea cresterii. 

#curs valutar, #depreciere, #euro, #dolar, #export , #stiri Christine Lagarde