Cine este Christine Lagarde, posibila viitoare sefa a FMI

Sambata, 28 Mai 2011, ora 17:06
1848 citiri
Cine este Christine Lagarde, posibila viitoare sefa a FMI

Christine Lagarde, ministrul de Finante francez, se pregateste pentru un turneu mondial in vederea obtinerii sprijinului pentru candidatura la postul de director general al Fondului Monetar International, cu opriri inclusiv in China, Brazilia si India, tari care si-au exprimat vehement dorinta pentru un lider non-european al institutiei. 

Avocat de meserie, Lagarde, in varsta de 55 de ani, spera sa obtina aprobarea tuturor, avand in vedere misiunea grea pe care o va avea la carma FMI, dar si pentru a-si demonstra independenta fata de actualul "sef", presedintele francez Nicolas Sarkozy.

"Cu siguranta as prefera sa fiu sustinuta de o foarte larga majoritate, decat sa fiu canditatul european sustinut doar de europeni", a spus Lagarde, pentru The Wall Street Journal.

"Forta candidaturii mele va sta in abilitatea mea de a-mi arata independenta de la inceput", a precizat ea, adaugand ca va pleca spre China duminica dimineata, pentru a le explica exact cine este si ce vrea.

Ministrul de Finante din Franta a mentionat trei prioritati, in cazul in care va fi desemnata sefa a FMI.

Prima ar fi sprijinirea schimbarilor care au loc in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, unde diversi autocrati sunt impinsi de la putere de miscari sociale ample.

"Ar fi o misiune critica", a precizat Lagarde.

A doua prioritate ar fi intarirea rolului FMI drept institutie de supraveghere a economiei globale. De asemenea, ea isi doreste sa ofere o voce mai puternica tarilor care nu joaca un rol foarte important in luarea deciziilor in acest moment, desi au o populatie foarte numeroasa.

"Sunt tari foarte mici care cantaresc la fel de mult precum Indonezia, de exemplu, si, din acest punct de vedere, fondul trebuie sa se schimbe", a mai spus Lagarde.

Citeste continuarea pe ziare.com

#Christine Lagarde, #ministru Finante francez, #candidatura FMI, #lagarde candidatura FMI , #stiri Christine Lagarde