Christine Lagarde, rock star in lumea finantelor

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 15:56
1920 citiri
Christine Lagarde, rock star in lumea finantelor

Christine Lagarde, Ministrul francez de finante, favorita sa ii urmeze lui Dominique Strauss-Kahn la conducerea FMI, este unul dintre politicienii francezi cel mai bine cunoscuti pe scena mondiala, atat pentru pregatirea profesionala, cat si pentru stilul sau sic, conform NewsIn.

Daca va obtine functia de director al FMI, Lagarde, in varsta de 55 de ani, va fi prima femeie care conduce institutia. Insa, oficialul francez este obisnuit cu premierele.

Nascuta Christine Lallouette, la Paris, ea a fost obisnuita cu victoriile inca din adolescenta, cand a reprezentat echipa nationala de inot sincron a Frantei.

La varsta de 17 ani, dupa moartea tatalui sau, ea a studiat in Statele Unite timp de un an, perioada in care si-a perfectionat cunostintele de limba engleza.

Dupa ce a absolvit Facultatea de Drept din Paris, a facut masteratul la Institutul de Stiinte Politice de la Aix, din Provence.

In 1981 s-a intors in Statele Unite, unde s-a alaturat cabinetului international de avocatura Baker & McKenzie, ca asociat, specializandu-se in dreptul muncii si drept comercial. 18 ani mai tarziu a devenit prima femeie presedinte a firmei.

In 2005, Lagarde a fost numita ministru francez al comertului si, in timpul mandatului sau, exporturile Frantei au ajuns la niveluri record.

In 2007 a devenit ministru de finante, prima femeie care a ocupat acest post atat in Franta, cat si in restul tarilor membre G8.

Cunoscuta pentru ca nu ii este teama sa spuna ce gandeste, ea a pus criza financiara globala din 2008 partial pe seama culturii dominate de barbati si alimentata de testosteron din bancile internationale.

Unul dintre cei mai populari politicieni de dreapta din Franta, in 2009 Lagarde a ocupat a doua pozitie intr-un top al personalitatilor favorite din tara, realizat de RTL si Le Parisien. Ea a fost depasita de actorul si cantaretul Johnny Hallyday.

Insa popularitatea sa s-a extins dincolo de frontierele Frantei si este apreciata si pe scena internationala. In 2009, Financial Times a votat-o cel mai bun ministru de finante din Europa, iar Forbes a clasat-o pe locul 17 in topul celor mai influente femei din lume.

Ea a obtinut respectul international si pentru ca a promovat autoritatea Frantei in negocieri in foruri cheie, precum G20, in cadrul caruia Parisul detine in prezent presedintia.

Lagarde este apreciata si pentru rolul important pe care l-a jucat in aprobarea unui mecanism de salvare pentru tarile din Zona euro care se confrunta cu probleme.

Iar modul sau direct de a aborda chestiunile dificile nu a facut decat sa ii imbunatateasca imaginea.

In cursa pentru inlocuirea in functie a lui DSK - acuzat de tentativa de viol si sechestrare - faptul ca este femeie ar putea creste sansele lui Lagarde. "Ceea ce s-a intamplat cu DSK subliniaza cat de bine ar fi sa avem o femeie in acest rol", spune un fost economist-sef de la FMI. Insa el subliniaza ca faptul ca este femeie este doar o parte a carismei. "Este impresionanta, are o personalitate puternica. La reuniunile de finante din intreaga lume este tratata practic ca un star rock", explica el.

Insa Lagarde, divortata si mama a doi copii, va avea si greutati de depasit. Nationalitatea ar putea fi impotriva ei.

Un francez a candidat pentru FMI de 26 de ori in ultimii 33 de ani, iar ceea ce s-a intamplat cu DSK ar putea afecta sansele Frantei de a mentine aceasta functie.

Si, in timp ce cancelarul Angela Merkel vrea un european pentru aceasta functie, se crede ca l-ar prefera pe Axel Weber, care a fost sef al Bundesbank pana acum cateva saptamani.

Totusi, cea mai mare problema pentru Lagarde vine in forma unei lovituri chiar in Franta. La 10 mai, un procuror a recomandat o ancheta judiciara asupra deciziei ei de a rezolva o disputa intre stat si magnatul Bernard Tapie, prieten personal al presedintelui Nicolas Sarkozy. Lagarde s-a implicat pentru a pune capat disputei legale in 2007 ordonand o comisie speciala de judecatori pentru a arbitra cazul. Anul urmator, Tapie a primit 285 milioane de euro despagubiri.

Lagarde neaga orice acuzatie si nu exista indicii ale unui profit personal. Insa, avand in vedere spectaculoasa cadere in dizgratie a lui DSK, orice problema de ordin legal ar putea sa o faca pe Lagarde de neacceptat pentru FMI.

#christine lagarde, #dominique strauss kahn inchisoare, #dominique strauss kahn viol, #ministru finante, #sef fmi , #stiri Christine Lagarde