Christine Lagarde isi anunta oficial miercuri candidatura la sefia FMI

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 10:47
1288 citiri
Christine Lagarde isi anunta oficial miercuri candidatura la sefia FMI

Ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, isi va lansa oficial miercuri candidatura la pozitia de director general al Fondului Monetar International (FMI), desi marile economii emergente vor incetarea dominatiei europene asupra postului, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud au criticat dur, intr-un comunicat, oficialitatile europene pentru ca au sugerat ca urmatorul director general al FMI ar trebui sa provina in mod automat din Europa, traditie informala care dateaza de la infiintarea institutiei financiare, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Totusi, grupul marilor economii emergente nu a sugerat nicio alternativa la candidatul european Christine Lagarde, care pare sustinuta de majoritatea statelor din Europa, de SUA si de China, sprijin care va asigura cel mai probabil desemnarea sa la sefia FMI.

Surse diplomatice au declarat pentru Reuters ca Lagarde isi va anunta oficial candidatura in cursul zilei de miercuri.

Statele emergente mai subliniaza, in declaratia comuna emisa miercuri, ca desemnarea directorului general al FMI ar trebui sa fie bazata pe competenta, si nu pe nationalitate.

Cele cinci tari indemna la "abandonarea conventiei nescrise depasite care cere ca seful FMI sa fie neaparat din Europa".

Marti, la cateva ore inainte de aparitia comunicatului tarilor emergente, oficialitati din cadrul guvernului francez au declarat ca Beijingul o va sustine pe Lagarde.

Ministerul chinez de Externe nu a comentat informatiile. Statele emergente nu s-au raliat insa in jurul unui candidat unic, asa cum s-a intamplat in Europa.

Mexicul l-a propus deja oficial pe Agustin Carstens, guvernatorul bancii centrale a tarii si fost director general adjunct al FMI, si sustine ca mai multe state si-au declarat deja sprijinul pentru acesta.

Africa de Sud si Kazahstanul si-ar putea nominaliza de asemenea proprii candidati.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministrul francez al finantelor, # christine lagarde, # sefia fmi, # fmi, # economii emergente , #stiri Christine Lagarde