Barroso: UE trebuie sa limiteze bonusurile bancherilor, cu sau fara acordul SUA

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 09:17
1504 citiri
Barroso: UE trebuie sa limiteze bonusurile bancherilor, cu sau fara acordul SUA

Europenii ar trebui sa actioneze singuri in chestiunea limitarii remuneratiilor acordate de banci, daca americanii nu accepta ideea, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-un interviu acordat TV5 Monde si RFI, citat de AFP, informeaza NewsIn.

"Chiar daca americanii nu accepta, cred ca trebuie sa mergem inainte. Este o problema de legitimitate, sunt pentru libertatea pietelor financiare, insa libertatea are nevoie si de reguli", a spus Barroso.

"Este atat de scandalos ceea ce se intampla, este intr-adevar o problema de etica si cred ca in aceasta chestiune, daca e necesar, trebuie sa actionam si singuri", a adaugat el.

Barroso a mentionat ca europenii trebuie sa se bata pentru a obtine o plafonare a bonusurilor oferite de banci, care au contribuit la declansarea crizei actuale, insa a admis ca nu este sigur de rezultatul summitului G20 de la Pittsburgh, din 24-25 septembrie.

Europenii insista pentru ca americanii sa accepte introducerea unor reguli la nivel mondial care sa limiteze bonusurile din banci. Insa presedintele SUA, Barack Obama, s-a pronuntat in mod clar impotriva plafonarii acestor remuneratii variabile.

De altfel, chiar si in cadrul UE exista disensiuni asupra acestui subiect, care au iesit la suprafata la reuniunea sefilor de stat si de guvern de saptamana aceasta, cand UE nu a putut ajunge la un acord, solicitat insistent de Franta, din cauza opozitiei Marii Britanii.

Liderii UE
au indicat doar ca trebuie "studiata" posibilitatea, idee care s-a regasit si in comunicatul comun al presedintelui francez Nicolas Sarkozy, cancelarului german Angela Merkel si premierului britanic Gordon Brown, emis la inceputul acestei luni.

Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a declarat, intr-un interviu publicat duminica de Journal du Dimanche, ca are incredere ca se poate ajunge la un acord pentru limitarea bonusurilor bancherilor la summitul G20 de la Pittsburgh, in ciuda opozitiei admininistratiei americane.

"Cunosc bine mentalitatea americana si pot sa va spun ca va fi foarte greu, nu trebuie sa ascundem aceest lucru. (...) Insa Barack Obama a admis ca jucatorii din piata nu pot sa 'traiasca precum nababii', sunt propriile lui cuvinte. Poate sa traga singur concluziile. Am incredere", a afirmat Lagarde.

#barroso, #ue, #acord, #sua, #bonusurile bancherilor , #stiri Christine Lagarde