Lagarde: Programul pentru Grecia este intr-o "faza dificila"

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 12:15
1010 citiri
Lagarde: Programul pentru Grecia este intr-o "faza dificila"

Sefa Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a declarat luni ca programul de "ajustare" derulat in Grecia este intr-o "faza dificila", reformele progresand incet in timp ce economia continua sa se contracte.

Avertismentul lui Lagarde a fost lansat la scurt timp dupa aprobarea, de catre FMI, a celei de-a sasea transe, de 2,2 miliarde euro, din programul de finantare externa convenit de Grecia cu FMI in mai 2010, transmite Reuters.

Lagarde a cerut noului guvern de la Atena, de uniune nationala, sa implementeze masurile convenite. Ea a declarat ca procesul de ajustare fiscala trebuie sa fie principala prioritate a cabinetului condus de Lucas Papademos.

"Noul guvern ar trebui sa-si foloseasca mandatul pentru a implementa ferm programul, cea mai buna modalitate de a ajuta Grecia sa faca fata riscurilor cu care se confrunta", a afirmat ea.

Grecia a incheiat in luna mai a anului trecut un acord de finantare externa de 110 miliarde euro, pe trei ani, cu Comisia Europeana si FMI.

Contributia creditorului de la Washington la programul de imprumuturi este de 30 miliarde euro, din care au fost platite pana acum 20,3 miliarde euro, inclusiv transa de 2,2 miliarde euro aprobata luni.

Inainte de aprobarea transei in Consiliul Executiv al FMI, Papademos si liderii partidelor din noua coalitie de la Atena au dat asigurari sa vor respecta termenii acordului de imprumut.

O misiune a FMI va merge saptamana viitoare la Atena pentru discutii preliminare privind masuri de politica economica.

Lagarde a afirmat ca reformele economice ar trebui accelerate pentru a consolida competitivitatea Greciei prin cresterea productivitatii.

Ea a aratat de asemenea ca participarea creditorilor privati la salvarea Greciei si sprijinul financiar prelungit, la dobanzi mici, acordat de tarile din zona euro reprezinta elemente esentiale ale efortului de reducere a datoriilor statului elen.

#Lagarde masuri Grecia, #reforme Grecia , #FMI