Lagarde: Economia mondiala e in pericol

Luni, 26 Decembrie 2011, ora 10:31
1494 citiri
Lagarde: Economia mondiala e in pericol

Christine Lagarde, seful Fondului Monetar International (FMI) a delarat ca economia mondiala este in pericol si a cerut europenilor sa vorbeasca pe o singura voce in ceea ce priveste criza de pe vechiul continent.

"Economia mondiala se afla intr-o situatie periculoasa", a spus Lagarde intr-un interviu pentru Journal du Dimanche, informeaza Reuters.

Criza datoriilor, care va continua si in 2012, dupa ce summit-ul european din 9 decembrie a calmat temporar pietele, "este o criza de incredere in datoria publica si in soliditatea sistemului financiar", a spus aceasta.

Liderii europeni au elaborat un nou tratat pentru o integrare economica mai buna in zona euro, dar nu este sigur ca acest acord va rezolva criza datoriilor, care a inceput in 2009 in Grecia si ameninta acum Franta si chiar o economie puternica precum cea a Germaniei.

"Summit-ul de pe 9 decembrie nu a fost detaliat suficient din punct de vedere financiar si este prea complicat in ceea ce priveste principiile fundamentale", a spus Lagarde.

"Ar fi folositor pentru europeni sa vorbeasca pe o singura voce si sa anunte un plan si un calendar simplu si detaliat", a mai specificat Lagarde, mentionand totdata ca asta asteapta investitorii si ca principiile mari nu impresioneaza.

O parte a problemei a fost si cererile nationale pentru protectionism, care au facut dificila punerea in practica a unei strategii internationale de coalitie, este de parere Lagarde.

Directorul FMI a afirmat si ca tari emergente, precum China, Brazilia si Rusia, care au reprezentat motoare de crestere economica inainte de criza, au fost si ele afactate acum.

"Aceste tari, care erau motoarele de crestere, vor suferi din cauza factorilor instabilitatii", a declarat ea pentru jurnalul francez.

Saptamana trecuta, in Nigeria, Christine Lagerde a declarat ca estimarile de crestere a economiei mondiale pentru 2012 de 4% ar putea fi revizuite in scadere, insa nu a oferit nicio alta cifra.

#Christine Lagarde FMI, #Lagarde economie mondiala, #criza datoriilor, #sistem financiar Europa , #FMI