Lagarde avertizeaza: S-a pierdut momentul reluarii cresterii economice. Suntem in alerta!

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:10
6848 citiri
Lagarde avertizeaza: S-a pierdut momentul reluarii cresterii economice. Suntem in alerta!
Foto: Wikimedia

Christine Lagarde, directorul executiv al Fondului Monetar International, a tinut sa atraga atentia liderilor de guverne si guvernatorilor bancilor centrale ca timpul ramas pentru vindecarea ranilor crizei din 2008 s-a cam scurs.

"O cadere in mediocritate a cresterii economice globale va fi greu de corectat", a avertizat sefa FMI in cadrul unei conferinte sustinute la Frankfurt, relateaza ziarul The Telegraph.

Semne ingrijoratoare

Desi a subliniat faptul ca nu suntem intr-o noua criza economica, Lagarde a atras atentia asupra deteriorarii conditiilor din peisajul economic global in ultimele 6 luni.

Cresterea economica din piete precum Statele Unite si Marea Britanie s-a dovedit a fi redusa fata de prognozele initiale, iar recesiunea din Rusia si Brazilia tinde sa se intinda pe o perioada mai lunga decat cea prognozata.

Pana acum, redresarea economica a mers "prea incet si se arata prea fragila", dupa cum a caracterizat situatia Lagarde, insistand ca guvernele sa adopte "politici potente" care sa faca fata provocarilor actuale din economia globala si sa creasca gradul de incredere al investitorilor.

Amanarile nu fac decat sa "consolideze o creste economica redusa", aceasta putand deveni o caracteristica permanenta a economiei globala, a mai transmis Lagarde.

"Acest lucru are consecinte pentru mediul social si politic chiar si in Germania, unde economia s-a dovedit puternica in fata crizei.

Putem mai bine de atat si trebuie sa facem mai bine, dar, pentru acest lucru, politicile economice trebuie sa inainteze, iar mixul de reforme trebuie sa isi dovedeasca potenta", a explicat directorul general al FMI.

Fara politici protectioniste

Referitor la pericolele care ameninta in acest moment stabilitatea spatiului european - criza refugiatilor, Brexit, somajul ridicat si inegalitatea sociala - Lagarde a tinut sa precizeze ca formele de protectionism adoptate de unele state ar putea avea un curs dezastruos.

"Pentru unii, solutia este sa priveasca in propria curte, in incercarea de a dezlega legaturile dintre aceste fenomene si a se retrage in anumite forme de protectionism. Raspunsul intr-o lume interconectata nu este fragmentarea, ci cooperarea", a apreciat Christine Lagarde.

Pe final, sefa FMI a tinut sa sublinieze ca, in acest moment, toate statele lumii au nevoie de reforme, incepand cu SUA si terminand cu tarile sub-dezvoltate.

"Sa fie foarte clar: suntem in stare de alerta, nu de alarma! S-a pierdut momentul in care cresterea economica putea fi reluata. Insa, daca politicienii reusesc sa infrunte aceste provocari, actionand impreuna, efectul pozitiv asupra mediului economic global va fi semnificativ", a conchis Lagarde.

#criza economica, #indicatori crestere economica FMI, #economie globala, #christine lagarde, #politici economice UE , #FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  2. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune
  3. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  4. Creștere uriașă a salariului piloților de la Tarom după protestul de luni. Au obținut și o diurnă mai mare
  5. Industria de bunăstare prinde avânt în România. Un trend cunoscut ascunde nereguli imense
  6. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  7. Soluția extremă a unui cunoscut analist economic: Copiii să muncească de la 16 ani, toată lumea să lucreze până la 75 de ani. “Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională”
  8. Un nou glonț tras de Bruxelles în piciorul economiei europene? Marii producători de automobile trag semnalul de alarmă
  9. Începe haosul! Se închide traficul de pe Valea Oltului. Care sunt rutele ocolitoare și variantele cu trenul
  10. Bucureștiul va avea un drum expres: "Era o stradă îngustă din pământ, plină de gropi și noroaie." Cum arată acum Valea Largă, din Sectorul 6 VIDEO