Christine Lagarde, urmatorul presedinte al Comisiei Europene?

Luni, 26 Mai 2014, ora 11:24
1768 citiri
Christine Lagarde, urmatorul presedinte al Comisiei Europene?
Foto: ecowastribune.com

Actualul director general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, ar putea fi urmatorul presedinte al Comisiei Europene, sau cel putin este preferata cancelarului Angela Merkel, scriu publicatiile de specialitate.

Pe de alta parte, numirea lui Lagarde i-ar prinde bine si presedintelui Frantei, François Hollande, a carui popularitate se afla la niveluri minime, comenteaza luni ziarul ABC.

'Pe de alta parte avem nevoie de o femeie', comenta un ambasador comunitar a carui tara este gata sa o sprijine pe directoarea FMI, in ciuda reputatiei proaste pe care a capatat-o aceasta institutie in ultimii ani de criza financiara, inclusiv troica.

Faptul ca este frantuzoaica nu ridica nicio problema majoritatii tarilor si ar putea fi un lucru chiar bun pentru François Hollande, aflat la cel mai scazut nivel al popularitatii unui presedinte al Republicii.

Ea poate construi punti cu centru-dreapta in momentele dificile care se anunta in cazul in care se confirma victoria Frontului National la alegerile europene. Pe de alta parte, tinand cont de situatia actuala a economiei franceze, Lagarde ar fi o garantie ca politica comunitara este cea mai in masura sa ajute Franta.

In orice caz, mandatul pe care liderii i-l vor da lui Van Rompuy la 27 mai va include, potrivit unor surse diplomatice, 'intregul pachet de numiri', nu doar pe cel al presedintelui Comisiei, pentru care Lagarde indeplineste toate conditiile. Este vorba si de presedintele Consiliului, care de asemenea se reinnoieste si pentru care Juncker pare croit pe masura, de presedintele Eurogrupului, la care aspira ministrul spaniol Luis de Guindos, sau de Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa.

Singura data care nu se poate schimba este cea a alegerii presedintelui Parlamentului, in primul plen al legislaturii, din 30 iunie, la Strasbourg. Aceasta decizie va da o idee despre cum vor fi viitoarele negocieri. Conform majoritatii versiunilor din Consiliu, Van Rompuy va incerca sa amane absolut totul, pentru a putea incheia toate schimbarile in acelasi timp. Pentru aceasta are timp la dispozitie pana in noiembrie, cand expira mandatul Comisiei.

Nu putine personalitati politice, considerate 'candidati surpriza', ar putea iesi la iveala in cazul in care liderii europeni vor decide sa nu tina cont de rezultatele alegerilor. De altfel, primul ministru finlandez, Jyrki Katainen (PPE), a declarat deja ca este disponibil. In cazul desemnarii candidatilor conform procedurii traditionale, se pregatesc doua persoane ca solutii de compromis, ambele femei: Christine Lagarde, directorul general al FMI, si primul ministru danez, Helle Thorning-Schmidt.

Lagarde are ca inconvenient faptul ca nu a castigat niciodata niste alegeri si nici macar nu a vrut sa se prezinte la aceste alegeri, pentru care ar fi trebuit sa renunte la postul sau de la Washington, fara sa aiba macar certitudinea ca va fi sprijinita de alegatori. Dar, in acest caz, sprijinul cancelarului Angela Merkel conteaza mai mult decat voturile, conchide ABC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Christine Lagarde Comisia Europeana, #noul presedinte Comisia Europeana , #FMI