Christine Lagarde a fost pusa sub acuzare de catre instanta franceza

Miercuri, 27 August 2014, ora 15:18
1571 citiri
Christine Lagarde a fost pusa sub acuzare de catre instanta franceza

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a fost pusa sub acuzare pentru neglijenta in serviciu, intr-un scandal de coruptie legat de despagubirile acordate de statul francez omului de afaceri Bernard Tapie, informeaza AFP.

Lagarde a declarat pentru AFP ca nu isi va da demisia de la conducerea FMI, dar ca va informa board-ul institutiei in legatura cu situatia actuala.

Cazul de coruptie in care Lagarde este inculpata dateaza de pe vremea in care directorul FMI ocupa functia de ministru al Finantelor si Economiei. Atunci, statul francez a platit despagubiri in valoare de 400 de milioane de euro omului de afaceri Bernard Tapie, in urma unui arbitraj dispus de catre Lagarde.

Arbitrajul viza rezolvarea litigiului dintre Tapie, un apropiat al fostului presedinte Nicolas Sarcozy, si banca Credit Lyonnais asupra vanzarii de catre aceasta a unei participatii detinute de omul de afaceri la compania de echipament sportiv Adidas.

Directorul FMI a sustinut ca a actionat "conform legii"

Lagarde a fost interogata timp de mai multe ore marti de catre magistrati de la Curtea de Justitie din Franta, singura instanta judiciara ce poate ancheta si judeca un membru al guvernului pentru faptele comise in timpul exercitarii mandatului.

Directorul FMI a sustinut intotdeauna ca a actionat "conform legii" in situatia respectiva, dupa ce in 2013 a fost pusa de catre instanta franceza sub statutul de martor asistat, situatie intermediara intre cea de martor si cea de persoana investigata.

Pana in prezent, FMI a sustinut-o pe Lagarde, insa lucrurile s-ar putea schimba, in conditiile in care aceasta a fost inculpata pentriu neglijenta, un delict pedepsit de legea franceza cu un an de inchisoare si o amenda de 15.000 de euro.

Lagarde este director general al FMI din 2011, cand a preluat conducerea institutiei de la Dominique Strauss-Kahn.

#Lagarde acuzatie, #fmi lagarde, #Lagarde Franta , #FMI