Instituțiile guvernamentale din România critică aspru comerțul făcut de site-urile foarte ieftine din China. Însă, multe dintre marile site-uri cu credibilitate din țara noastră își alimentează stocurile tot de pe site-urile cu chilipiruri, din Asia.
Unii români preferă să-și facă singuri cumpărăturile de pe site-urile din China, la prețuri mici, fără intermediari. Alții își cumpără produse de pe site-uri precum eMag. Asociația pentru Protecția Consumatorilor acuză site-ul eMag de speculă: de exemplu, aceeași husă pentru mașina de spălat ce se găsește pe site-urile din China, se vinde pe site-ul românesc la preț triplu.
Autorii postării întreabă urmăritorii cum e posibil acest lucru. Unii internauți au venit cu explicații. Majoritatea au ales să critice aspru statul:
„Emag comision 25%. TVA 19% + 8% dividente + 1% profit = 28% ia doar statul. Deci din pretul de 99 lei se duc 53% / lei doar comisioane si taxe 🙂. Vanzatorul face 17 lei profit. Statul, 28 lei. Emag. 25 lei", a notat un român;
„Ca si in aeroport,apa costa de 10 ori mai mult! Depinde de unde o cumperi si care e marketingul asupra ei! Suntem atat de mințiti zilnic din toate partile! Nimeni nu s-a îmbogățit cinstit si rapid", a scris altul.
„Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, un litru de motorina / benzina este maxim 4 lei in rafinării. La peco este minim 7 lei / litru. De ce oare? Pentru ca suntem intoxicați de taxe. Taxe pentru un stat eșuat, care supraviețuiește doar din taxe si împrumuturi", a mai scris un internaut.
„Made in China" cucerește întreg globul
Popularitatea site-urilor de cumpărături din China a explodat în România pe fondul COVID, când comerțul online a devenit din ce în ce mai accesibil publicului larg. Totodată, cumpărăturile din China s-au dovedit a fi mult mai avantajoase pe fondul scăderii accelerate a puterii de cumpărare.
Printre site-urile de cumpărături preferate ale românilor, cu prețuri mici, se află: AliExpress, Temu și Shein. Popularitatea produselor din China a explodat în ultimul deceniu la nivel mondial, nu doar în România.
...citeste mai departe despre "Un mare magazin online, pus la zid pe internet: „Același produs cumpărat din China e de 3 ori mai ieftin! De ce?"" pe Ziare.com