Comerțul mondial a fost bulversat de războaiele din Ucraina și Isreal, de blocarea traficului maritim prin Canalul Suez și criza datoriilor. Cu toate astea, într-o mișcare surprinzătoare, o țară a acaparat lumea cu produsele sale în 2024, depășind SUA. Astfel, China va înregistra exporturi record de 3.548 de miliarde de dolari, beneficiind de un impuls al vânzărilor de dinaintea instalării lui Donald Trump la Casa Albă.
Economiștii se așteaptă ca exporturile chineze să atingă un maximum istoric în acest an, deoarece clienții se grăbesc să primească comenzile, având în vedere amenințarea președintelui ales Donald Trump de instituire de tarife mai mari produselor Beijingului, atunci când acesta va prelua mandatul în ianuarie, potrivit Bloomberg.
Creșterea exporturilor se va accelera la 7% în ultimele trei luni față de aceeași perioadă a anului trecut, conform previziunii mediane a analiștilor chestionați de Bloomberg în perioada 15-21 noiembrie. Aceasta este o creștere față de câștigul de 5% observat în octombrie înainte de alegerile din SUA și ar împinge exporturile totale în acest an la 3,548 trilioane de dolari - peste recordul anterior din 2022.
Un ”oracol” le ia fața lui Musk, Zuckerberg și Bill Gates: Stă pe un munte de bani cash, 325 de miliarde dolari
Iar spre comparație, datele oficiale de la Washington arată că Statele Unite au avut exporturi de 3,1 trilioane (3.100 miliarde) de dolari în 2023, o cifră sub valoarea vânzărilor Chinei din acest an, conform Progressive Policy.
„În următoarele câteva luni, exporturile chineze ar putea beneficia de stocarea de panică, făcută de către companiile străine”, a declarat Erica Tay, economist la Maybank Investment Banking Group. „Spectrul unui război comercial îi va determina probabil pe factorii de decizie din China să sprijine mai mult măsurile de stimulare a consumului anul viitor”.
Exporturile au început deja în acest trimestru cu cea mai rapidă creștere din iulie 2022, punând China pe drumul către un excedent comercial record care ar putea ajunge la aproape 1 trilion de dolari în acest an. Beijingul a continuat să caute vânzările în străinătate pentru a compensa slăbiciunea cererii interne, chiar dacă oficialii au evoluat în ultimele săptămâni prin stimularea economiei.
Două țări sunt pe cale ”să înghită” o mare bucată din lume, sub privirea Americii: Depășesc SUA cu 45%
În timpul campaniei, Trump a amenințat că va crește taxele pe mărfurile chinezești până la 60%, un nivel despre care Bloomberg Economics estimează că va decima comerțul dintre cele mai mari două economii ale lumii. În timpul primului său mandat, Trump a impus tarife de până la 25% la peste 300 de miliarde de dolari de transporturi chineze – declanșând represalii din partea Beijingului – iar președintele Joe Biden le-a menținut în mare parte.
„Recentul pivot pro-creștere al Chinei are potențialul de a pune economia pe o cale mai rapidă. Un război comercial cu SUA în 2025 amenință această perspectivă. Provocarea pentru Beijing este de a-și transforma planurile de stimulare în tracțiune de creștere și de a proteja economia de un alt val de tarife Trump”, a spus economistul Chang Shu.
Perspectiva unui război comercial extins după revenirea lui Trump la Casa Albă crește așteptările pentru un stimulent mai mare pentru anul viitor, în vreme ce China se pregătește pentru o nouă eră a protecționismului. Spre deosebire de exporturile în expansiune, creșterea importurilor s-a aliniat pe măsură ce economia internă se luptă să se redreseze, provocând o reacție globală din partea țărilor, care se tem de ”inundația” de bunuri chinezești mai ieftine.
Produsul intern brut al Chinei va crește cu 4,9% în al patrulea trimestru, față de 4,8% estimat luna trecută, arată sondajul Bloomberg.
Secretul de sub gheața din Antarctica, ascuns de multă vreme: O rețea uriașă de 460 de kilometri descoperită VIDEO
Economiștii anticipează că China va elibera bani pentru bănci pentru a împrumuta prin reducerea ratei rezervelor (RRR) obligatorii cu 25 de puncte de bază în al patrulea trimestru, menținând în același timp ratele de politică cheie, cum ar fi repo inversat pe șapte zile, până anul viitor. Așteptările sunt neschimbate față de sondajul din octombrie.
Banca centrală a redus RRR ultima dată în septembrie, la scurt timp după ce guvernatorul Pan Gongsheng a dezvăluit o serie de măsuri agresive pentru a pune un prag sub încetinirea creșterii Chinei. Luna trecută, Pan a reiterat că Banca Populară Chineză ar putea reduce rata cu încă 25 până la 50 de puncte de bază până la sfârșitul anului, în funcție de condițiile de lichiditate de pe piață.
„Presupunem un șoc tarifar mai mare în comparație cu 2018-2019, dar China este acum mai puțin dependentă de SUA, a dezvoltat un manual de reacție – inclusiv deprecierea yuanului – și va adăuga stimulente”, a declarat Arjen van Dijkhuizen, economist senior la Bank ABN Amro.
...citeste mai departe despre "O țară a acaparat lumea în 2024, depășind SUA: Vinde colosal în străinătate de 3.548 de miliarde dolari" pe Ziare.com