Lovitură pe o piață care ”arde” și în România: O țară îngenunchează SUA și Europa, domină 80% din glob

Marti, 09 Aprilie 2024, ora 19:28
162 citiri
Lovitură pe o piață care ”arde” și în România: O țară îngenunchează SUA și Europa, domină 80% din glob
China domină piața globală de panouri solare FOTO: Trip

Piața de sisteme fotovoltaice a explodat pur și simplu în ultimii ani, mai ales în contextul crizei de energie apărută în urma războiului lui Putin din Ucraina. Și în România, numărul de prosumatori s-a triplat în numai doi ani, iar pe plan mondial o țară asiatică, China a îngenuncheat Statele Unite și Europa la fabricarea panourilor solare, deținând numai puțin de 80% din totalul producției globale.

Bătălia Europei și Chinei pentru industria solară durează de două decenii. Producătorii chinezi de panouri solare câștigă cu un avans de neatins: acum reprezintă 80% din capacitatea globală de producție, potrivit Financial Times.

China domină întregul lanț de aprovizionare al sectorului panourilor solare. Prețurile, care sunt cu aproape două treimi mai mici decât omologii din SUA, au ajutat Beijingul să câștige cotă de piață.

O țară vrea să îi ia coroana Chinei: Noul ”tigru” global intensifică lupta pentru supremație

În fiecare an, această diferență de preț se mărește. A existat o altă reducere a prețurilor cu 40% în 2023. Dominația Chinei a venit din anii de investiții. A investit peste 130 de miliarde de dolari în industria solară anul trecut - în creșterea capacității de producție. Producătorii chinezi sunt capabili să construiască peste 860 de gigawați de module solare anual.

Cel mai mare avantaj pe care îl au companiile chineze este dimensiunea. Datorită dimensiunii mari a pieței interne – care a adăugat un record de 217 gigawați de energie solară anul trecut – companiile au investit masiv în producția și automatizarea la scară mai mare. Asta dă roade astăzi.

Alți 600 de gigawați de capacitate anuală sunt de așteptat să înceapă operațiunile în acest an. Acest lucru ar fi suficient pentru a acoperi cererea totală a lumii până în 2032, conform grupului de cercetare energetică Wood Mackenzie.

Putin, păcălit de condamnații ruși: I-au luat banii și au câștigat cel mai de preț lucru

În mod clar, faptul că acum există o aprovizionare mai mult decât suficientă la prețuri accesibile de produse solare este o veste bună pentru mediu și eforturile globale de a trece la forme mai curate de producție de energie. China a fost principala forță motrice din spatele creșterii cu 50% a capacității globale de generare a energiei electrice din surse regenerabile de anul trecut.

Dar problema este că ritmul de creștere a fost mult prea rapid. Chiar și vasta sa piață internă nu poate absorbi această capacitate în exces. Performanța slabă a stocurilor producătorilor chinezi de celule solare reflectă această nepotrivire.

Longi Green Energy Technology, JA Solar Technology și Trina Solar au scăzut cu peste 50% în ultimul an. Longi, cea mai mare afacere din China din sector, care a crescut pentru a deveni al doilea cel mai valoros grup de energie solară din lume, tranzacționează cu câștiguri anticipate de 18 ori. Aceasta este mai puțin de jumătate din evaluarea colegilor mai mici din SUA. Marjele operaționale s-au redus la jumătate în ultimii patru ani.

În România, la sfârșitul anului 2023, existau peste 110.000 de prosumatori, care și-au montat panouri solare, potrivit datelor publicate de către ANRE, iar puterea lor instalată a ajuns la 1.442 MW, adică cât puterea cumulată a celor 2 reactoare nucleare de la Cernavodă. Iar creșterea continuă în mod accelerat și în anul 2024.

...citeste mai departe despre "Lovitură pe o piață care ”arde” și în România: O țară îngenunchează SUA și Europa, domină 80% din glob" pe Ziare.com

#China panouri solare, #panouri solare, #panouri fotovoltaice, #panouri fotovoltaice Romania, #China energie regenerabila , #Stiri Macroeconomie