Topul muzeelor din Bucuresti mai putin cunoscute

Marti, 24 Mai 2011, ora 18:15
4197 citiri
Topul muzeelor din Bucuresti mai putin cunoscute

Printre cele mai cunoscute obiective turistice vizitate de turistii straini cand vin in vacanta in Romania se numara Muzeul Taranului Roman, Muzeul Satului si Muzeul Bucuresti. Pe langa acestea, in Capitala exista si muzee cel putin la fel de interesante, dar mai putin stiute de turisti, cum ar fi, de exemplu, Muzeul CFR sau Muzeul Hartilor.

Muzeul Costumelor Populare din Romania

Unul dintre cele mai putin cunoscute muzee din Bucuresti este Muzeul Costumelor Populare din Romania. Acesta se afla in incinta Palatului Parlamentului si gazduieste o colectie impresionanta de costume traditionale romanesti.

In total, exista 235 de costume, donate de catre o colectionara, o profesoara din zona Muscelului. Poti vedea aici articole vestimentare traditionale din zona judetelor Arges, Dambovita, Valcea si Teleorman.

Muzeul National al Literaturii Romane

Intr-o plimbare prin oras, te poti opri la Muzeul National al Literaturii Romane, aflat pe Bulevardul Dacia, la numarul 12. Muzeul adaposteste un autentic tezaur literar format din manuscrise, carti, obiecte de arta, fotografii,inregistrari audio-video.

Expozitia permanenta este expusa in sase sali, amenajate din punct de vedere cronologic. In prima incapere poti vedea obiecte care reflecta„inceputurile si biruinta scrisului in limba romana”, in perioada cuprinsa intre secolele XVI si XVIII.

Apoi urmeaza expozitia unde este evidentiat „spiritul critic in cultura romana”. Salile urmatoare prezinta  literatura inainte si dupa 1900, literatura romana interbelica, literatura avantagardista, literatura romana intre 1944 si 1947 si literatura in contemporaneitate.

Muzeul Cailor Ferate Romane

Muzeul Cailor Ferate Romane se afla foarte aproape de Gara de Nord, pe Calea Grivitei, la numarul 193. Aici poti vedea machete de trenuri si locomotive in diferite marimi, poze si documente istorice. Interesant este faptul ca multe acte oficiale poarta semnatura originala a domnitorului Alexandru Ioan Cuza sau firmanul sultanului Abdul Medji.

Piesele din muzeu sunt colectionate din 1953 si au fost pastrate in conditii foarte bune, indiferent ca este vorba despre machete, felinare, uniforme sau chipie de impiegati si sefi de gara. Pe de alta parte, decorul interior nu a fost supus unor renovari recente si aminteste mai degraba de designul  comunist.

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi se afla pe strada Londra, la numarul 39. Colectia este formata din peste 800 de piese, harti, gravuri, desene si litografii, expuse in 16 sali.

Muzeul este unic, atat in Romania, cat si pe plan european, pentru ca prezinta publicului o colectie sistematizata de harti si gravuri vechi care transpune turistul in universul unor epoci trecute.  Printre cele mai interesante exponate pe care le poti vedea aici se numara o harta a Marii Negre, realizata in Amesterdam in 1590 si o harta care ilustreaza teatrele de razboi ruso-turce, facuta in Nurnberg, in 1736.

Muzeul National Filatelic

Muzeul National Filatelic se afla pe Calea Victoriei, la numarul 12 si cuprinde o colectie impresionanta de timbre dar si matritele originale din otel, cu care s-au tiparit cele patru valori din prima emisiune Cap de Bour, din Moldova.

Expozitia permanenta este organizata in  trei sali: Sala Lahovary, Sala Cesar Librecht si Sala Dimitrie C. Butculescu.

In prima galerie vei putea admira o parte din cele peste 11 milioane de timbre, care formeaza aproximativ 3 milioane de serii filatelice. Printre piesele rare se numara celebrele Cap de Bour emise in Moldova in 1858.

In sala Cezar Librecht poti studia diferite obiecte postale  care dateaza din a doua jumatate a secolului al XIX -lea si prima jumatate a secolului XX si care ilustreaza evolutia Postei Romane in acest interval.

Ultima galerie, gazduita in Sala Dimitrie C. Butculescu, cuprinde mai multe carti si cataloage despre istoria filatelica romaneasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#muzee necunoscute, #obiective turistice, #top muzee, #turisti, #vacanta , #stiri CFR