Subventiile acordate CFR Calatori in 2010 sunt in crestere cu 56%, dar la jumatate fata de necesar

Luni, 22 Martie 2010, ora 16:24
1797 citiri
Subventiile acordate CFR Calatori in 2010 sunt in crestere cu 56%, dar la jumatate fata de necesar

CFR Calatori ar putea primi in acest an de la bugetul de stat subventii de 956,25 milioane de lei, mai mult cu 56% fata de suma acordata initial anul trecut, de 612,24 milioane lei, si suplimentata ulterior, dar care nu acopera decat aproape jumatate din necesarul companiei pentru 2010.

Subventiile din acest an reprezinta aproximativ jumatate din necesarul companiei, estimat la 1,42 miliarde de lei, se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern privind aprobarea actului aditional pe anul 2010 la contractul de activitate a CFR Calatori pentru perioada 2008-2011, elaborat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), precizeaza Mediafax.

In 2009, CFR Calatori a primit subventii de 612,24 milioane de lei, insa suma a fost majorata de mai multe ori pana la sfarsitul anului.


In luna decembrie a anului trecut, Guvernul a suplimentat suma de patri ori, cu o valoare totala de 182 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara.


Initial, in contractul de activitate pentru perioada 2008-2011, aprobat prin HG in 2008, necesarul subventiei pentru 2010 a fost stabilit la 4,84 miliarde de lei.


CFR Calatori are nevoie, pentru investitii in modernizari ale parcului rulant, de 1,84 miliarde de lei, insa operatorul va avea la dispozitie doar 373,9 milioane de lei asigurati din surse proprii, externe si de la bugetul de stat.


Astfel, CFR Calatori va primi de la stat 198 milioane de lei pentru modernizarea vagoanelor, 130 de milioane de lei pentru achizitia de vagoane noi pentru trenuri de zi si de noapte, inclusiv pentru transport autoturisme si 20,92 milioane de lei pentru modernizarea locomotivelor.


Potrivit proiectului de act normativ, CFR Calatori are nevoie pentru modernizarea vagoanelor de 820 milioane de lei, pentru locomotive de 200 milioane de le, iar pentru achizitia vagoanelor noi necesarul este de 656 milioane de lei.


Lista programelor prioritare a ramas neschimbata fata de anul trecut, pe primul loc situandu-se modificarea categoriilor de trenuri operate, urmat de programul de dotare cu rame electrice, programul de achizitie si modernizarea a locomotivelor, programul de achizitie si modernizarea a vagoanelor si programul de implementare a sistemului electronic de vanzare a biletelor, care urmareste achizitia de soft si echipamente.


Totodata, cinci companii private vor primi subventii de la stat, reprezentand acoperirea diferentei dintre nivelul costurilor si cel al veniturilor realizate.


Astfel, Regiotrans, Regional, Transferoviar Grup, Servtrans Invest si Ferotrans TFI vor primi diverse sume in functie de necesitati.


Potrivit notei de fundamentare a proiectului, contractele de servicii publice se incheie pentru o durata de patru ani, se aproba de Guvern si se actualizeaza anual, dupa aprobarea bugetului de stat, iar modificarile se vor face ori de cate ori este nevoie, dar cel putin o data pe an.

 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#CFR Calatori , # subventii, # investitii, # valoare , #stiri CFR