Statul va plati esalonat drepturile salariale obtinute in instanta de feroviari

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 18:33
2980 citiri
Statul va plati esalonat drepturile salariale obtinute in instanta de feroviari

Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala pentru personalul companiilor nationale feroviare la care statul este actionar majoritar se va efectua esalonat, in termen de trei ani, incepand din 2012, relateaza NewsIn.

Potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), plata acestor sume se va efectua din bugetul de venituri si cheltuieli al companiilor, in termen de trei ani de la data de la care au devenit executorii hotararile judecatoresti, in mod esalonat.

Astfel, in anul 2012 se plateste 34% din valoarea titlului executoriu, in anul 2013 - 33% , iar in anul 2014 tot 33%.

"La ora actuala, societatile comerciale din sectorul feroviar, la care statul roman detine intregul capital social, se confrunta cu o situatie financiar -economica dificila, in principal datorita efectelor crizei economice care a afectat majoritatea sectoarelor economiei nationale.

Pe fondul acutei lipse de lichiditati, asupra acestor societati este exercitata o presiune suplimentara generata de actiunile in instanta promovate de actualii sau fostii salariati prin intermediul organizatiilor sindicale, actiuni avand ca obiect plata unor drepturi salariale prevazute in contractele colective de munca", se spune in proiect.

Totodata, se precizeaza ca, numai la nivelul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa "CFR Marfa" S.A., societate monitorizata in baza acordului de imprumut semnat cu FMI, sunt inregistrate, pe rolul instantelor de judecata, la nivel national, aproximativ 650 de cereri de chemare in judecata formulate impotriva societatii de catre actuali sau fosti salariati avand ca obiect obligarea acesteia la plata drepturilor banesti rezultate din Contractele Colective de Munca incheiate la nivelul societatii, la nivel de grup de unitati sau de ramura, in perioada 2006 - 2010.

Aceste drepturi sunt prevazute cu ocazia sarbatorilor de Paste si de Craciun, pentru Ziua Feroviarului (23 aprilie) sau pentru munca desfasurata in cursul unui an calendaristic, dupa expirarea acestuia.

Incepand cu data de 1 noiembrie 2007, este prevazut cate un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare, in conditiile legislatiei in vigoare.

De asemenea, conform drepturilor prevazute in contractul colectiv de munca la nivel de ramura transporturi, la desfacerea contractului individual de munca din initiativa angajatorului,salariatii au dreptul la o plata compensatorie in valoare de minimum 6 salarii de baza brute negociate.

"Valoarea insumata a drepturilor banesti prevazute in contractele colective de munca aplicabile CFR Marfa in perioada 2007 - 2009 se ridica la un nivel de aproximativ 138 milioane lei, iar pe rolul instantelor judecatoresti sunt inregistrate la acest moment actiuni formulate in numele a aproximativ 80% din salariatii si fostii salariati ai societatii, sumele de plata urmare pronuntarii sentintelor ridicandu-se la aproximativ 110 milioane lei", se mai spune in proiectul elaborat de MTI.

Pe parcursul anului 2010, pe masura obtinerii hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile, reclamantii au formulat cereri de executare a hotararilor pronuntate in aceste dosare, atat personal, cat si prin intermediul sindicatului care a formulat cererea de chemare in judecata.

In acul normativ se mai precizeaza ca datorita situatiei economico financiare dificile cu care CFR Marfa s-a confruntat si se confrunta in continuare, plata tuturor acestor drepturi castigate in instanta intr-o scurta perioada de timp este "aproape imposibila", datorita lipsei lichiditatilor financiare disponibile. Cu aceasta situatie se confrunta si celelalte societati din sistemul feroviar monitorizate in baza acordurilor incheiate cu Fondul Monetar International, si anume C.N.C.F. "CFR" - S.A. si S.N.T.F.C. "CFR Calatori" - S.A.

"Sumele pe care cele trei societati le datoreaza salariatilor si fostilor salariati contribuie la cresterea arieratelor, fiind astfel necesara adoptarea unor solutii care sa conduca la limitarea acestora, creandu-se posibilitatea respectarii tintelor stabilite cu Fondul Monetar International.

Una din solutii ar putea fi stabilirea printr-un act normativ a platii esalonate a acestor sume catre salariati si fostii salariati.

Conform acestei ordonante de urgenta, plata sumelor prevazute in titlurile executorii se va realiza dupa o procedura de executare care va incepe in anul 2012 si se va finaliza in anul 2014, sumele achitandu-se esalonat in acest interval (trei transe a cate 34% , 33%, 33% din valoarea titlului)" se precizeaza in proiectul de act normativ.

CFR Marfa este una dintre societatile monitorizate in baza acordului de imprumut semnat cu FMI. In proiectul scrisorii de intentie catre FMI este mentionat angajamentul Guvernului cu privire la efectuarea de pasi concreti in directia privatizarii acestei societati pana in aprilie 2011. 

#stat, # drepturi, # salariale, #cfr , #stiri CFR